17. svibnja sveti Simon Stock – tko je začetnik nošenja omiljenog škapulara?

Foto: wikipedia

Škapular je dio gornje odjeće što je nose redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstrati i karmelićani. Simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni obični puk, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara jest karmelski kojega nose kao zalog zaštite Majke Božje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prema predaji Blažena Djevica Marija ukazala se svetom Simonu Stocku 16. srpnja 1251. i donijela mu smeđi škapular s brda Karmela. Tom prilikom mu je navijestila: „To će biti povlastica za tebe i sve karmelićane. Tko umre u ovom habitu, bit će spašen“.

U duhu tradicije karmelićanskog reda Simon Stock se pred Presvetim sakramentom i pred oltarom Majke Božje potpuno posvetio Bogu i Bogorodici. Slikari obično prikazuju svetog Simona Stocka odjevenog u karmelićanski habit, a često i s plamenim jezicima paklenog ognja. To je vezano uz njegova viđenja o karmelskom škapularu, u kojem mu je Marija obećala da će nositelji tog svetog znaka biti očuvani od pakla. Na mnogim slikama Simon Stock kleči ili stoji do nogu Majke Božje Karmelske, a ona mu predaje škapular. Zaštitnik je Bordeauxa, engleske karmelićanske provincije te mnogih župa, crkava i kapela diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.