18. lipnja 1916. Kazališna premijera ‘Gričke vještice’ doživjela velik uspjeh

Foto: enciklopedija.hr

Na današnji dan 18. lipnja 1918., pred kraj Prvog svjetskog rata, izvedena je u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu premijera predstave “Grička vještica” slavne Marije Jurić Zagorke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je polučila nezapamćeni uspjeh. Dramatizaciju je prema svom romanu napravila sama autorica. Ulogu Nere Keglević glumila je Ančica Kernic, prvakinja drame HNK, a Sinišu Vojkffyja Hinko Nučić, porijeklom Slovenac. Ulogu Nerine bake grofice Rattkay odigrala je Paula Grbić. Kasnije je snimljen i film “Grička vještica”, za koji je scenarij također napisala sama autorica Marija Jurić Zagorka. U drugoj kazališnoj postavi Gričke vještice 1929. Neru je glumila slovenska glumica Vika Podgorska, a Sinišu slavni hrvatski glumac Dubravko Dujšin.

Grička vještica je ciklus od 7 romana hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke. Prvi roman čuvenog ciklusa pod nazivom “Tajna krvavog mosta” počinje izlaziti 1912. u Malim novinama, a tiska se u svescima. Ostale romane Zagorka je pisala u godinama koje slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.