18. srpnja 1955. – otvoren prvi Disneyev zabavni park

Foto: Λίτσα Νατσιοπούλου, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1955. godine u kalifornijskom Annaheimu službeno je otvoren prvi Disneyev zabavni park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otada je početnih 16 atrakcija preraslo u 60 i pokriva park od 35 hektara koji se protežu sve do predgrađa Los Angelesa.

I dalje ga se kolokvijalno naziva Disneyland, i jedini je od zabavnih parkova te kompanije kojeg je osobno dizajnirao čarobnjak animacije Walt Disney.

U više od šezdeset godina park, koji je ugostio osam američkih predsjednika i brojne uglednike, bio je primoran zatvoriti svoja vrata samo dvaput na 24 sata: u studenome 1963. godine kad je ubijen John F. Kennedy te 11. rujna 2001 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osnutka, Disneyland se proširio u SAD-u i to otvaranjem 1971. godine Disneyworlda na Floridi, potom Epcota, posvećena osvajanju svemira, Disney MGM studija i Disneyjeva životinjskog carstva 1998. godine.

U inozemstvu Disneyland Tokio otvoren je 1983., devet godina kasnije u Francuskoj Euro Disney, kasnije preimenovan u Disneyland Paris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.