18. veljače 1564. Michelangelo – genijalni umjetnik želio je umrijeti u molitvi hodočasteći rimske crkve

Foto: GettyImages

Tu čežnju svoje duše za Bogom, kao i jasnu kršćansku vjeru, od mladih je dana do duboke starosti najbolje izrazio u svojim djelima od kojih je velika većina religiozne tematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 18. veljače 1564. umro je jedan od najvećih genija u povijesti svijeta Michelangelo Buonarotti. U trenutku smrti bio je već u 89. godini života. Dapače, nedostajala su mu samo još dva-tri tjedna da uđe u 90. godinu.

Michelangelo je umro Rimu. Tijekom njegovog dugog života na čelu Katoličke crkve izmijenilo se čak 13 papa. Michelangela su naročito sponzorirali pape Julije II., Leon X., Klement VII. i Pavao III. Za pape je Michelangelo oslikao poznatu Sikstinsku kapelu, gdje se danas obično održavaju izbori za novog papu (tzv. konklave). Godine 1546. Michelangelo je imenovan arhitektom nove bazilike sv. Petra u Vatikanu. Slavan je njegov projekt veličanstvene kupole te bazilike. Nažalost, umro je prije nego što je ta kupola bila dovršena.

Pred samu smrt, već star i bolestan, kao uvjereni katolik i skrušeni hodočasnik, obilazi i posjećuje sedam čuvenih rimskih hodočasničkih crkava u potrazi za Božjom milošću, oprostom i očišćenjem duše. Rimske crkve obilazio je pješice sa prijateljem Vasarijem, koji je sve vjerno bilježio, a koji je od pape Julija Trećeg dobio dozvolu da stari majstor smije na konju obilaziti crkve koje su se obilazile pješice pokorničkim hodočašćem. No kako svjedoče zapisi, stari umjetnik je radije nastavio hodočastiti obučen u siromašno hodočasničko odijelo pomiješan sa običnim pobožnim pukom. Isti Vasari u svojim zapisima opisuje razgovor Michelangela i njegova nećaka u kojem ga veliki genij potiče da pronađe nekog siromaha potrebitog pomoći, naglašavajući pritom da se najviše djelima kršćanske ljubavi mogu izmoliti oprosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu čežnju svoje duše za Bogom, kao i jasnu kršćansku vjeru, od mladih je dana do duboke starosti najbolje izrazio u svojim djelima od kojih je velika većina religiozne tematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.