Site icon narod.hr

19. kolovoza umro James Watt – znanstvenik čiji je izum promijenio svijet

Na današnji dan 19. kolovoza 1819. umro je slavni škotski izumitelj i znanstvenik James Watt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je 1769. usavršio parni stroj u toj mjeri da je taj stroj postao glavni pokretač industrijske revolucije koja je slijedila.

Jednostavno rečeno, parni stroj je stroj koji pretvara energiju vodene pare u mehanički rad. Ono što je najviše unaprijedilo rad već postojećih parnih strojeva je to da je Watt dizajnirao posebnu odvojenu komoru za parni stroj koja je sprečavala ogromne gubitke pare u cilindru.

Primjenu Wattovog parnog stroja, osim u industriji, uskoro je iskoristio Fulton za pogon prvog komercijalnog parobroda, a Stephenson za pogon prve parne lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela industrija Zapada počela se bazirati na parnim strojevima, što je omogućilo veliku industrijalizaciju i ekspanziju zapadnog svijeta, ali i socijalne probleme do kojih je došlo zbog gubitaka radnih mjesta tisuća ljudi.
U njegovu čast jedinica električne snage nazvana je watt (vat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version