19. lipnja sveti Remigije i mučenici Kine – nisu se zanijekali Kristovo ime do same smrti

Okupili su sve kršćane u selu i predložili im dvije mogućnosti: „Ako odete desno, znači da ste kršćani. Ako odete lijevo, bit ćete spašeni“. Tridesetak osoba opredijelilo se za prvu mogućnost i svi su ubijeni, a među njima i dva misionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sveti Remigije (francuski Rémy, Rémi, latinski Remigius) Isoré, francuski isusovac, misionar i mučenik, rođen je 22. siječnja 1852. u Bambecqueu (departman Nord, sjeverna Francuska), u pobožnoj obitelji. Njegov otac bio je učitelj, jedan brat postao je svećenik, a jedna sestra pridružila se sestrama milosrdnicama svetog Vinka Paulskog. Rémy je već u djetinjstvu osjetio želju za svećeničkim pozivom. Stupio je 1865. u školu Svetog Franje Asiškog u Hazebroucku (departman Nord), a 1871. u sjemenište u Cambraiu. Od 1873. predavao je u osnovnoj školi u Roubaixu, a 1875. stupio u isusovački novicijat u Saint-Acheulu. Osjetio je želju za misionarskim djelovanjem pa je 1881. poslan u Kinu. Stigao je 1882. u provinciju Hebei (istočna Kina) i zatim godinu dana učio kineski jezik. Zaređen je za svećenika 30. srpnja 1886. Od 1888. do 1897. djelovao je u misiji Tchang-Kia-Tchouang (provincija Shandong, istočna Kina). Premješten je 16. lipnja 1900. u biskupiju Sienhsien (okrug Xianxian, provincija Hebei).

Bilo je to vrijeme Bokserskog ustanka (1899-1901), usmjerenog protiv tuđinaca. Na putu prema sjedištu svoje misije svratio je u okrug Wuyi kako bi se u tamošnjoj misiji sastao sa svojim redovničkim subratom, ocem Modesteom Andlauerom (Rosheim, Alsace, 22. V. 1847-1900), francuskim isusovcem i misionarem. Tamo su isusovci postali žrtve mržnje pa su svoj život i misionarsko djelovanje završili kao mučenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanici su dvojicu svećenika napali dok su molili pred oltarom u kapeli. Okupili su sve kršćane u selu i predložili im dvije mogućnosti: „Ako odete desno, znači da ste kršćani. Ako odete lijevo, bit ćete spašeni“.

Tridesetak osoba opredijelilo se za prvu mogućnost i svi su ubijeni, a među njima i dva misionara.

Pogubljeni su na današnji dan, 19. lipnja 1900., u okrugu Wuyi (provincija Hebei, istočna Kina). Glave misionara zločinci su objesili na ulazu u selo, kao opomenu drugim katolicima. Papa Pio XII. proglasio ih je blaženima 17. travnja 1955, a papa Ivan Pavao II. svetima 1. listopada 2000, zajedno s još 118 kineskih mučenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.