Site icon narod.hr

19. listopada 1872. Australska zlatna groznica – koliko je bio težak najveći pronađeni zlatni grumen u povijesti?

Foto: Wikimedia

Na današnji je dan 1872. godine otkriven tzv. Holtermannov grumen, koji je sadržavao 99.8 kilograma zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriven je Australiji, u rudniku „Beyers & Holtermann Star of Hope“ u mjestu Hill End u Novom Južnom Walesu. Grumen je bio visine 1.5 metara i ukupne težine, zajedno s kamenom kojim je bilo prošarano zlato, točno 285.7 kilograma!

Otkrivač, Bernhardt Holtermann, svojom je zaradom od zlata sagradio veličanstvenu vilu u okolici Sydneya. Jedan od prozorskih vitraja na vili prikazivao je njega kako stoji kraj grumena. Bogatstvo mu je omogućilo bavljenje njegovom pravom strasti – fotografijom.

Godina 1851. može se smatrati simboličnim danom početka Australske zlatne groznice, jer je tada 35-godišnji Edward Hammond Hargraves, useljenik iz Engleske, objavio otkriće znatne količine zlata u okolici grada Bathursta u Novom Južnom Walesu. Službene su ga vlasti za to otkriće i informaciju o njemu bogato nagradile, a u novinama je obavijest o pronalasku zlatnog nalazišta uvelike publicirana. To je dovelo do velike navale tragača za zlatom na područje Bathursta, najstarijeg naselja u unutrašnjosti Australije. Bathurst se nalazi izravno u zaleđu Sydneyja, od kojeg je zračnom linijom udaljen oko 160 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kratkom je vremenu nakon otkrića zlata taj grad silno narastao, a osim tragača za zlatom onamo se doselio i velik broj popratnih djelatnika, koji su koristili činjenicu da od tragača mogu dobro naplatiti svoje usluge.

Grad je u jednom trenutku imao navodno čak 61 hotel.

Zlato koje bi pronašli na širem području u okolici tragači bi donosili u Bathurst, a od tamo ga se prenosilo u Sydney. Na tom je području otkriven i najveći zabilježeni komad iskopanog zlata na svijetu, tzv. Holtermannov grumen (hrv. HoltermannNugget), zapisan i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version