19. listopada sveti Ivan de Brebeuf i isusovci – misionari koje su Irokezi ubijali na najokrutnije načine

Foto: zupajastrebarsko.hr

Irokezi su okrutno (skalpiranje, polijevanje vrelom vodom, glavosijek, udaranje Tomahawkom) umorili petoricu svetih mučenika u Kanadi, a trojicu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država, u razdoblju od 1642. do 1649. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas slavimo i osmoricu francuskih isusovaca iz XVII. stoljeća, šest svećenika i dva brata laika, misionare i mučenike u Sjevernoj Americi. To su svećenici sveti Ivan (Jean) de Brébeuf, sveti Noël Chabanel, sveti Antoine Daniel , sveti Charles Garnier, sveti Isaac Jogues i sveti Gabriel Lalemant te braća laici, sveti René Goupil i sveti Jean de Lalande.

Francuski isusovci djelovali su u jednoj od najtežih misija u povijesti evangelizacije. Misionarili su među Indijancima u Kanadi (južni dio Ontarija) i Sjedinjenim Američkim Državama (sjeverni dio države New York), u blizini Velikih jezera. Sjedište njihovog djelovanja bila je misija Sainte-Marie among the Hurons (Sainte-Marie-au-pays-des-Hurons), na mjestu današnjeg kanadskog grada Midlanda (Ontario), na obali zaljeva Georgian Bay (jezero Huron). Huroni su bili poljodjelci, ribari i trgovci, a živjeli su u selima ograđenim drvenim koljem. Misionare je pratila nesnosna klima, slaba hrana i očajni stambeni uvjeti. Krstarili su jezerima, rijekama i brzacima u čamcima od kore drveta, a u močvarnom području bilo je mnogo komaraca. Stanovali su u kolibama od jelovine, kroz koje je puhao vjetar sa svih strana. Zimi su pješačili po dubokom snijegu, a domorodački jezik bio je izuzetno težak. Zajedno s Huronima bili su meta stalnih napada Irokeza, njihovih ljutih neprijatelja, čemu nimalo nije pomagala ni francuska kolonijalna politika, usmjerena protiv Irokeza, a niti britanska, usmjerena protiv Hurona. Oci isusovci bili su izloženi bolestima i čestim zarazama, od kojih je jedna prepolovila broj huronskog pučanstva. Domoroci su u svojem praznovjerju često za sva zla okrivljavali misionare. Sjeme Božje riječi trebalo je zaliti ne samo znojem i nadljudskim odricanjem već i vlastitom krvlju.

Vrijedni misionari bili su spremni na svaku žrtvu za Krista Gospodina pa tako i na mučeničku smrt. Iznad svega su bili vjerni Isusu Kristu, svojem kralju i potpuno otvoreni djelovanju Duha Svetoga. Osim propovijedanja evanđelja djelovali su i na kulturnom polju (etnografija, glazba, pisanje katekizma i rječnika huronskog jezika). Irokezi su okrutno (skalpiranje, polijevanje vrelom vodom, glavosijek, udaranje Tomahawkom) umorili petoricu svetih mučenika u Kanadi, a trojicu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država, u razdoblju od 1642. do 1649. godine. Nakon smrti francuskih misionara huronska misija je izumrla, a od huronskog plemena ostalo je samo nekoliko stotina duša. U XVII. stoljeću bilo je oko 30 tisuća Hurona (Wyandota), a danas ih ima samo oko 1500 (oko 800 u Quebecu, oko 800 u Oklahomi). Njihovih negdašnjih krvavih neprijatelja Irokeza ima danas u kanadskim i američkim rezervatima oko 50 tisuća. Božja Providnost učinila je da svjetlo vjere Kristove kasnije obasja cijeli sjevernoamerički kontinent, a mučenička misionarska krv rodila je snažnu Crkvu u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Zbog toga nije čudo da Jeana de Brébeufa i ostale svete mučenike vjernici iz tih zemalja, i katolici i anglikanci, štuju kao svoje svece i apostole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Pio XI. proglasio ih je 1925. blaženima, a 1930. svetima. Zaštitnici su Kanade te mnogih naselja, župa, crkava, škola i ustanova u Sjevernoj Americi i Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.