Foto: fah

U Europskom parlamentu zastupnici su isprva sjedili razvrstani po nacionalnostima, no već za manje od dva mjeseca rasporedili su se po političkim ideologijama (lijevi-desni), a tako sjede i danas.

Europski parlament započeo je svoje prvo zasjedanje na današnji dan 1958. godine u Strasbourgu. Tada je funkcionirao kao vrhovno parlamentarno skupštinsko tijelo za tri Europske zajednice: Europsku ekonomsku zajednicu (EEC), Europsku zajednicu za atomsku energiju (EURATOM) i Europsku zajednicu za ugljen i čelik (ECSC). Parlament je izabrao za svog predsjednika slavnog Roberta Schumana, jednog od najvažnijih ljudi za stvaranje europskih integracija uopće.

Predsjednik parlamenta Robert Schuman bio je mješovitog porijekla – rođen je u Luksemburgu, od oca Francuza i majke s njemačkim državljanstvom. Od malena je učio i njemački i francuski jezik i tako je predstavljao sponu između tih dviju država ključnih za stvaranje ujedinjene Europe. Po vjeri je bio rimokatolik.

U Europskom parlamentu zastupnici su isprva sjedili razvrstani po nacionalnostima, no već za manje od dva mjeseca rasporedili su se po političkim ideologijama (lijevi-desni), a tako sjede i danas. U Europskom parlamentu danas prevladava desni centar. Najjača je Europska pučka stranka, a za njom slijede socijaldemokrati.

 

Izvor: narod.hr