19. prosinca 1991. Island – najhrabrija zemlja koja je prva priznala Hrvatsku!

Foto: wikipedia.org

Zemlja od tek 300-tinjak tisuća ljudi prva je te  ratne 1991. imala hrabrosti priznati Hrvatsku u kojoj su tad već tisuće ubijene, protjerane, a trećina zemlje bila je okupirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška je i mučna zima te 1991. godine u Hrvatskoj. Krv, suze, tisuće izbjeglih i protjeranih sa svojih ognjišta. Masakri nevinih, spaljeni domovi..Osim što se Hrvatska doslovno krvarila braneći svoje, u isto vrijeme diplomatskim putem pokušavala je doći do priznanja međunarodne zajednice. Prva zemlja koje je to učinila bila je malena otočna zemlja na sjevernom Atlantiku – Island.

Na današnji dan prije 25 godina Island – zemlja vulkana – u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti priznala je Hrvatsku kao samostalnu i neovisnu državu. Kad je Island to napravio izazvao je veliko veselje kod napaćenog hrvatskog naroda. Dao mu nadu. Istoga dana Njemačka je objavila da će nas uskoro priznati, no priznanje je trebalo stupiti na snagu tek 15. siječnja 1992. godine. Vatikan nas je priznao 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

Sve države koje su prije Islanda priznale Hrvatsku (Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija) bile su i same u procesu stjecanja nezavisnosti, tj. “polupriznate”, pa je priznanje jedne međunarodno priznate države bila zaista velik događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island je također prvi priznao i baltičke republike Litvu, Latviju, Estoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.