19. rujna 1946. Vijeće Europe – prva međunarodna organizacija osnovana nakon Drugoga svjetskog rata

Sjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u bivšem Domu Europe u Strasbourgu 1967. Govorio je Willy Brandt, njemački ministar vanjskih poslova, foto: Engelbert Reineke, commons.wikimedia.org

Vijeće Europe prva je međunarodna organizacija osnovana nakon Drugoga svjetskog rata, a njezine su glavne zadaće jačanje demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona u zemljama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Vijeće Europe (engleski: Council of Europe, francuski: Conseil de l’Europe, njemački: Europarat) je međunarodna organizacija 47 država članica šire europske regije, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.

Sjedište Vijeća Europe je u Strasbourgu na francusko-njemačkoj granici. Članstvo u Vijeću Europe otvoreno je svim europskim demokratskim državama koje su prihvatile načelo vladavine prava, višestranačku demokraciju i koje jamče temeljna ljudska prava i slobode svojim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Često miješanje Vijeća Europe i Vijeća Europske Unije – koja je razlika?

Vijeće Europe ne treba miješati s Vijećem Europske unije ili Europskim vijećem, koji su pak tijela Europske unije, dok Vijeće Europe nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vijeću Europe se sastaju nacionalni ministri iz svih država članica EU-a radi rasprave o zakonodavstvu, njegove izmjene i donošenja te koordinacije politika. Uz Europski parlament Vijeće EU-a glavno je tijelo EU-a koje donosi odluke.

Treba razlikovati:

  • Europskog vijeća – tijelo EU, sastanci na vrhu koji se održavaju četiri puta u godini i na kojima čelnici zemalja EU-a određuju opće usmjerenje u donošenju politika EU-a
  • Vijeća Europe – nije institucija EU-a.
  • Vijeće EU – glavno tijelo EU uz EU parlament

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni začetnik Vijeća Europe je Winston Churchill

Idejni začetnik Vijeća Europe je Winston Churchill, koji je u svom predavanju na Sveučilištu u Zurich 19. rujna 1946. izložio ideju o “Sjedinjenim Državama Europe”, po uzoru na SAD.

U palači Saint James u Londonu potpisan 1949. Statut kojim je osnovano Vijeće Europe. Statut je potpisalo deset zemalja: Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Velika Britanija, Irska, Italija, Danska, Norveška i Švedska. Prva sjednica održana je u Strasbourgu, koji je postao i stalnim sjedištem Vijeća. Odmah na početku donesena je i prva velika konvencija – Europska konvencija o ljudskim pravima, potpisana u Rimu 4. studenog 1950.

Vijeće Europe prva je međunarodna organizacija osnovana nakon Drugoga svjetskog rata, a njezine su glavne zadaće jačanje demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona u zemljama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je potpisala sporazum o primanju u Vijeće Europe 6. studenoga 1996. godine. Danas Vijeće Europe okuplja 47 zemalja članica, s oko 800 milijuna ljudi, te surađuje s mnogim drugim organizacijama, posebice s Europskom unijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju.

 

Članice Vijeća Europe:

Slikovni rezultat za council of europe

 

Foto: wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.