19. rujna 1991. Vukovar ‘Europska Hirošima’ – oduševljeni Srbi bacaju cvijeće pod tenkove koji idu ubijati ljude i razarati grad

Beograđani bacaju cvijeće pred tenkove koji idu na Vukovar
Foto: snimka zaslona

Poznato ‘bacanje cveća pred tenkove’ u Beogradu zbilo se na današnji dan 1991. godine kad su prilikom kretanja elitne tenkovske Prve gardijske oklopne divizije JNA oduševljeno ispratilo tisuće Beograđana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograđani su u euforiji izašli tog dana na ulice da isprate svoje ‘junake koji su išli osloboditi Vukovar’.

Hrvatska bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Vukovar je 87 dana bio pod opsadom Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenoga 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

U borbama u Vukovaru poginulo je oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima oko 600. Još oko 1000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1000 civila, a oko 7000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi svirepim zlostavljanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograđani oduševljeno pozdravljaju tenkove koji kreću u krvavi pohod na Vukovar

Nitko od ‘oduševljenih Srba sa tri prsta u zraku’ nije niti pomislio da će iz tih topova i tenkova biti ubijani ljudi i razoren jedan cijeli grad – oduševljene Beograđane vodila je samo jedan ideja: ‘Vukovar je srpski koji ćemo osloboditi i pripojiti Velikoj Srbiji!”

Ispijanje rakije s vojnicima, bacanje cvijeća, dizanje tri prsta u zrak, prijetnje Hrvatima, poruke mržnje i želje da se uništi Vukovar, a Hrvati protjeraju ili podlože Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu se vidi i komentar Brane Crnčevića, koji u nedavnom stilu Vlade Divca, „pokajnički“ govori da je „narod mislio da tenkovi idu osloboditi Vukovar“. Stariji se sigurno sjećaju Brane Crnčevića, književnika i akademika SANU, deklariranog velikosrbina, ratnog huškača, te jednog od najaktivnijih podupiratelja Memoranduma SANU kojim je Hrvatska označena kao glavni cilj uništenja i okupacije zbog realizacije ostvarenja četničke ideje Velike Srbije, prema ranijim planovima i memorandumima kroz 20. stoljeće.

Zbog toga je ovo naknadno Crnčevićevo opravdavanje ‘bacanja cvijeća’ još licemjernije i bešćutnije, posebno s obzirom na tragediju i zločine koje su ovi vojnici i tenkovi počinili u Vukovaru.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Rezultat ‘bacanja cveća’ pod tenkove bio je da je Vukovar postao Europska Hirošima, a Hrvati završili na Ovčari, u jamama i brojnim logorima u Srbiji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: fah

Slikovni rezultat za vukovar hirošima

Photo: screenshot

 

Kratki i šokantni video: Vukovar 1991 – Europska Hirošima

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.