19. srpnja 1702. Poljska – zašto je švedski kralj i sjajni vojskovođa dobio naziv ‘Aleksandar Sjevera’?

Foto: Gustaf Cederström (1845–1933) www.commons.wikimedia.org

Zatim se Karlo XII. poput munje zario južno u Europu prošavši kroz današnju Estoniju, Latviju i Litvu te ušavši duboko u Poljsku. Na današnji dan porazio je poljskog kralja Augusta II. kod mjesta Kliszów (Klissow), a zatim je pobjedonosno ušao u kraljevski grad Krakov na današnjem jugu Poljske.

Švedskog kralja zvali su “Aleksandar Sjevera”.

Na današnji dan 1702. švedska vojska pod vodstvom mladog kralja Karla XII. uspjela je u Poljskoj pobijediti otprilike dvostruko brojniju vojsku Poljaka i Nijemaca. Bio je to primjer sjajnog vojničkog uspjeha švedskog kralja Karla XII. – koji je dobio i nadimak „Aleksandar Sjevera“. Naime, kad mu je bilo samo 18 godina njegovu su zemlju napali ujedinjenim snagama ruski car Petar Veliki, poljski kralj August II. i još nekoliko vladara. Mladi Karlo XII. odgovorio je protuudarom – preplovio je Baltičko more i izvršio invaziju Europe. Porazio je ruskog cara Petra Velikog u znamenitoj Bitki kod Narve (poražene ruske snage bile su brojčano tri do četiri puta nadmoćnije). Zatim se Karlo XII. poput munje zario južno u Europu prošavši kroz današnju Estoniju, Latviju i Litvu te ušavši duboko u Poljsku. Na današnji dan porazio je poljskog kralja Augusta II. kod mjesta Kliszów (Klissow), a zatim je pobjedonosno ušao u kraljevski grad Krakov na današnjem jugu Poljske.

Takav munjeviti vojni uspjeh Karla XII. jedan je od najneobičnijih u europskoj povijesti, naročito kad se uzme u obzir da mu je  u to doba bilo samo 20 godina. Prisilio je poljskog kralja Augusta II. da odstupi s prijestolja, a za novog poljskog kralja Karlo XII. progurao je Stanisława Leszczyńskog – poljskog plemića neokaljana ugleda. Zanimljivo je da je Karlo XII. za Leszczyńskog navodno nabavio čak i novu krunu i žezlo (jer je stare krunske dragulje odnio svrgnuti August II. sa sobom u Njemačku). Inače, kralj Stanisław Leszczyński postat će kasnije poznat i po tome što se njegova kći udala za francuskog kralja Luja XV., pa je time Leszczyński bio i djed poznatog Luja XVI. kojem je odsječena glava na giljotini tijekom Francuske revolucije.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr