19. srpnja 1702. Poljska – zašto je švedski kralj i sjajni vojskovođa dobio naziv ‘Aleksandar Sjevera’?

Foto: Gustaf Cederström (1845–1933) www.commons.wikimedia.org

Zatim se Karlo XII. poput munje zario južno u Europu prošavši kroz današnju Estoniju, Latviju i Litvu te ušavši duboko u Poljsku. Na današnji dan porazio je poljskog kralja Augusta II. kod mjesta Kliszów (Klissow), a zatim je pobjedonosno ušao u kraljevski grad Krakov na današnjem jugu Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedskog kralja zvali su “Aleksandar Sjevera”.

Na današnji dan 1702. švedska vojska pod vodstvom mladog kralja Karla XII. uspjela je u Poljskoj pobijediti otprilike dvostruko brojniju vojsku Poljaka i Nijemaca. Bio je to primjer sjajnog vojničkog uspjeha švedskog kralja Karla XII. – koji je dobio i nadimak „Aleksandar Sjevera“. Naime, kad mu je bilo samo 18 godina njegovu su zemlju napali ujedinjenim snagama ruski car Petar Veliki, poljski kralj August II. i još nekoliko vladara. Mladi Karlo XII. odgovorio je protuudarom – preplovio je Baltičko more i izvršio invaziju Europe. Porazio je ruskog cara Petra Velikog u znamenitoj Bitki kod Narve (poražene ruske snage bile su brojčano tri do četiri puta nadmoćnije). Zatim se Karlo XII. poput munje zario južno u Europu prošavši kroz današnju Estoniju, Latviju i Litvu te ušavši duboko u Poljsku. Na današnji dan porazio je poljskog kralja Augusta II. kod mjesta Kliszów (Klissow), a zatim je pobjedonosno ušao u kraljevski grad Krakov na današnjem jugu Poljske.

Takav munjeviti vojni uspjeh Karla XII. jedan je od najneobičnijih u europskoj povijesti, naročito kad se uzme u obzir da mu je  u to doba bilo samo 20 godina. Prisilio je poljskog kralja Augusta II. da odstupi s prijestolja, a za novog poljskog kralja Karlo XII. progurao je Stanisława Leszczyńskog – poljskog plemića neokaljana ugleda. Zanimljivo je da je Karlo XII. za Leszczyńskog navodno nabavio čak i novu krunu i žezlo (jer je stare krunske dragulje odnio svrgnuti August II. sa sobom u Njemačku). Inače, kralj Stanisław Leszczyński postat će kasnije poznat i po tome što se njegova kći udala za francuskog kralja Luja XV., pa je time Leszczyński bio i djed poznatog Luja XVI. kojem je odsječena glava na giljotini tijekom Francuske revolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.