19. studenoga 1943. logor Janowska (Ukrajina) – suludi nacistički plan genocida nad Židovima

wikipedia public domain

Na današnji dan 1943. Nijemci ubili oko 6000 Židova pri zatvaranju koncentracijskog logora Janowska u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se dogodilo nakon neuspjelog ustanka u logoru, do kojeg je došlo nakon što su Nijemci prisilili zatvorenike da uklone tragove masovnih ubojstava jer su nakon niza poraza na Istočnom frontu namjeravali zatvoriti logor.

Zatvorenici su morali otkopavati masovne grobnice i ljudske ostatke odnositi u obližnju šumu na spaljivanje. To je bio dio nacističkog akcijskog plana Sonderaktion 1005, koji je predviđao uklanjanje tragova masovnih zločina na prostorima Poljske i Ukrajine. Tek je mali broj zatvorenika za vrijeme ustanka u Janowskoj uspio pobjeći. Većina je uhvaćena i pogubljena.

U logor Janowska su uglavnom dovođeni Židovi iz Lavovskog geta. Tu su prolazili kroz proces selekcije. Oni za koje je procjenjeno da su sposobni za rad, ostajali su u Janowskoj na prisilnom radu. Ostali su transportirani u logor smrti Belzec gde su likvidirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.