19. studenoga 1991 Nadin – nakon Škabrnje domaći četnici i vojska Jugoslavije nastavili krvave orgije u susjednom mjestu

godišnjica stradanja nadina
foto: Fah

Kao i Škabrnjane i mještani susjednog Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao. I ove zločine počinila je Titova JNA, službena vojska Jugoslavije koja se dičila lažnim antifašizmom, a pratnja su bili domaći četnici iz susjednih srpskih sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon obilježavanja masakra u Škabrnji, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 28 godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 16 nevinih civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili. Živote su izgubila i petorica branitelja, a za tri osobe još uvijek se traga, piše Braniteljski portal

Škabrnja i Nadin su dva velika hrvatska sela jedno do drugog koji su bili trn u oku Srbima:

Slikovni rezultat za škabrnja nadin mapa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grgur Brkić je 19. studenoga 1991. je rano ujutro je otišao na posao u Zadar. Kratko nakon toga lokalni četnici, koji su i dalje orgijali i ubijali po Škabrnji, upali su i u Nadin. Grgur je tada izgubio suprugu Stoju.

Sedmero njih su zajedno ubili u jednom podrumu u koji su se jadni bili sklonili. To je ovde izagrada ih čovik pobio. Niko ne odgovara za to, a niko ni ne traži krivca da bi odgovara”, kazao je Grgur te dodao kako niti može oprostiti niti zaboraviti.

Neutješna je Grgurova i Stojina kći Slavka Ivković. Za majčinu je smrt i iživljavanje nad civilima doznala dan kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što se dogodilo ispričala nam je jedna žena, koja je preživjela i koja je svjedok. Najprije me nazvao sestrin sin i reka mi da baka neće doći. Odmah mi je slušalica ispala. Nismo je mogli niti sahraniti”, kaže Slavka kroz suze.

Neda Brzoja izgubila je toga jutra majku i sestru. Obje su ubijene u podrumu s još nekoliko mještana koji su se tamo sklonili. I Marko Čirjak također je izgubio članove obitelji.

Četnici su mi ubili majku. Ne može se to nikada zaboraviti. Ušli su ti naši susjedi u selo i napravili pokolj”, kaže Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i Škabrnjane i mještane Nadina boli činjenica da za zločin u njihovu mjestu nitko nije odgovarao.

Istine radi, vrlo mali broj četnika je dobio zatvorske kazne koje je odslužio radi toga jer su pobjegli u Srbiju. Na drugoj strani veliki broj hrvatskih branitelja i zaslužnih zapovjednika obrane gradova kao Vukovara, Siska, Gospića i drugih bio je procesuiran, najviše po zapovjednoj odgovornosti, i otišao u zatvore služiti kaznu. A neki su i umrli u zatvoru.

A četnici koji su počinili najveće i najokrutnije zločine zapravo su, usprkos formalni osudama, ostali na – slobodi.

To je prava nepravda rata i bol žrtava Nadina, Škabrnje i Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.