19. travnja 1999. Berlin – kako se Bundestag vratio u glavni grad?

Foto: Thinkstock

Zanimljivo je da se Bundestag u Berlinu uselio 1999. godine u istu zgradu u kojoj se parlament nalazio i u doba Adolfa Hitlera. To je znamenita zgrada Reichstaga, koja je u međuvremenu morala biti detaljno obnovljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1999. godine prvi se put u Berlinu ponovno sastao parlament ujedinjene Njemačke nakon prekida od oko 56 godina (gotovo punih 57 godina). Naime, posljednji se put prije toga njemački parlament u Berlinu sastao još davne 1942. godine, u doba Adolfa Hitlera. Nakon Drugog svjetskog rata Zapadna Njemačka (Savezna Republika Njemačka) imala je parlament u Bonnu, zvan Bundestag (Savezni parlament). Kad su se dvije Njemačke ujedinile 1990. godine, Bundestag je postao zajednički parlament i isprva se i dalje sastajao u Bonnu.

Tek je 1999. godine, na današnji dan, prenesen u Berlin, koji je postao i glavnim gradom ujedinjene Njemačke.

Zanimljivo je da se Bundestag u Berlinu uselio u istu zgradu u kojoj se parlament nalazio i u doba Adolfa Hitlera. To je znamenita zgrada Reichstaga, koja je u međuvremenu morala biti detaljno obnovljena, jer je već na početku Hitlerove vlasti izgorjela u požaru (poznati Hitelrov “Palež Reichstaga”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada Reichstaga dobila je prilikom obnove novu kupolu, koju je dizajnirao svjetski poznati arhitekt Norman Foster. Tako obnovljena zgrada danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Njemačkoj. Točnije, po broju posjeta predstavlja drugi najposjećeniji objekt u Njemačkoj, nakon znamenite katedrale u Kölnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.