2. lipnja 1906. – Znate li koja je zemlja u svijetu prva dala pravo glasa ženama?

ženama
Foto: http://www.hastingspress.co.uk/history/sufpix.htm

Na današnji dan 2. lipnja 1906. Finska je postala prva zemlja u svijetu koja je dala pravo glasa ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesnom odlukom Finska je tako sedam godina prije Norveške, 38 godina prije Francuske i 66 godina prije Švicarske dala ženama pravo glasa!

Posljednja država u Europi koja je to učinila bila je Moldavija ne tako davne 1993., a prije nje Lichtenstein 1984.

Parlamentarnu reformu i novi izborni zakon Finska je donijela dok je još bila pod ruskom okupacijom. Zemlja koja broji 5,4 milijuna stanovnika u EU je ušla 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finska je republika sa demokratskim i parlamentarnim oblikom vlasti. Na čelu Finske je predsjednik ili predsjednica izabran(a) na šestogodišnji mandat direktnim glasovanjem. Vlada je izabrana od strane predsjednika i odobrena od parlamenta na čijem čelu je premijer(ka). Glasuju stariji od 18 godina.

Finski parlament je jedinstveno tijelo poznato kao Eduskunta. 200 članova finskog parlamenta izabire se na 4 godine, a više od trećine njega čine upravo žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.