2. listopada 1928. Opus Dei – što je istina o djelovanju ovog pokreta?

Foto: catholicnovenaapp.com

Opus Dei utemeljio je sveti Josemaría Escrivá, kojeg je papa Ivan Pavao II. zbog posvećenosti Opusa Dei djelovanju u svakodnevici, nazvao „svecem svakodnevnog života“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 2. listopada 1928. utemeljio je sveti Josemaría Escrivá de Balaguer Opus Dei. Na latinskom jeziku pojam Opus Dei znači Božji posao ili Božje djelo, čime je sveti Josemaría Escrivá želio naglasiti da je pravi izvor plodne djelatnosti kršćanskih vjernika i ljudi uopće zapravo Gospodin Bog.

Sveti Josemaría Escrivá bio je španjolski svećenik rođen 9. siječnja 1902. U doba kad je utemeljio Opus Dei bio je još uvijek mlad svećenik, sa samo 26 godina i zaređen je svega tri godine ranije.

Zanimljiva specifičnost Opusa Dei jest činjenica da se sastoji većinom od vjernika laika, a tek malim dijelom od svećenika. Naime, oko 70% svih vjernika u Opusu Dei su vjernici, većinom oženjeni muškarci ili udate žene, koji žive sa svojim obiteljima i djeluju u svijetu. Doista, zbog takve posvećenosti Opusa Dei djelovanju u svakodnevici, papa Ivan Pavao II. naglasio je da je Josemaría Escrivá bio „svetac svakodnevnog života“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opus Dei je osobna prelatura – što to znači?

Opus Dei je osobna prelatura. Što to znači? Osobna prelatura je pravna osoba unutar crkvene hijerarhijske strukture na čijem je čelu prelat, koji je odgovoran Svetoj kongregaciji za biskupe. Opusu Dei, kao osobnoj prelaturi, mogu pripadati i laici i klerici. Osobna prelatura se uspostavlja od Svete Stolice za posebne pastoralne ili organizacijske ciljeve, a upravlja se statutom koji joj je dodijelila Sveta Stolica. Riječ „osobna“ znači da ona biva određena po osobama dok se, na primjer, biskupije i župe određuju po geografskim područjima.

Naime, organiziran je kao osobna prelatura koja pokriva cijeli svijet, za razliku od biskupija koje su teritorijalno razgraničene. Institucija osobne prelature pojavila se tek u 20. stoljeću, a Opus Dei za sada je jedini koji ima takav ustroj. Osoba na čelu Opusa Dei nosi naziv prelata, a danas tu službu vrši monsinjor Javier Echevarría, koji je ujedno i biskup jer ga je papa Ivan Pavao II. zaredio za naslovnog biskupa Cilibije. Prethodni prelat Opusa Dei bio je blaženi Alvaro del Portillo, beatificiran je 2014., a koji je također bio naslovni biskup. Opus Dei danas ima više od 90.000 članova diljem svijeta koji svojim svakodnevnim radom nastoje dokazati da su svi kršćanski vjernici pozvani na svetost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog posvećenosti svojih članova kršćanskoj vjeri i Katoličkoj Crkvi, kao i njihovom predanom svakodnevnom djelovanju, Opus Dei je među neprijateljima Crkve postao predmet mnogih laži, kleveta i izmišljotina. Namjera toga je umanjiti veliko djelo njihovog utemeljitelja Josemarie Escrive da se život vjernika odvija i izvan crkve među konkretnim ljudima i tako učini plodonosnim za cijelo društvo i svijet.
Na tragu djelovanja svetog Josemarie i papa Franjo poziva kršćane da izađu iz crkava „na ulicu“ i oplemene društvo Kristovim idejama ljubavi i milosrđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.