20. lipnja 1990. Nasilje nad hrvatskom povijesti – tko pokušava zabraniti zastavu koja je bila prva službena zastava Republike Hrvatske?

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska zastava crven-bijeli-plavi sa početnim bijelim poljem hrvatskog grba bila je prva službena zastava Republike Hrvatske od 20. lipnja 1990. sve do kraja prosinca 1990. godine. Tko danas ima pravo vršiti narodno i duhovno nasilje zabranjujući tu zastavu koju su Hrvati i predsjednik Tuđman podigli pred Saborom sa suzama u očima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko, a to ipak čine čak i političari koji bi trebali štititi ovu zastavu kao nacionalno dobro u sjećanje na početke hrvatske državnosti i prekida s totalitarizmom.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliku pobjedu izborili su nedavno Neovisni za Hrvatsku kada su povijesnu hrvatsku zastavu s početnim bijelim poljem na hrvatskom grbu izvjesili na središnjicu stranke u centru Zagreba. Kada je na dojavu došla policija vidjeti elemente za moguće skidanje zastave i kaznenu prijavu, nije nađeno ništa. Nije se dogodilo ništa i izgleda da kazneno djelo zapravo čine oni koji pišu, govore ili prijavljuju osobe koje nose povijesnu hrvatsku zastavu!

Nije to sasvim banalna stvar jer se već godinama ta narodna zastava inkriminira, oduzima na koncertima i javnim mjestima, te je gotovo postala ponovno kao i u Jugoslaviji – anatemizirana.

Do te situacije, i nacionalne sramote, nije došlo preko noći, nego je to bio dio sustavne kampanje i progona hrvatskih nacionalnih vrijednosti iz Domovinskog rata u čijem su paketu išle hajke na branitelje, kriminalizacija znakovlja HOS-a, kriminalizacija neslužbene ratne himne Bojna Čavolgave, pokušaji izmicanja središnje proslave Oluje iz Knina, te niz drugih tendencioznih poteza dijela političkih i mediskih struktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi sa povijesnim hrvatskim grbom sa početnim bijelim poljem.

Hrvatska televizija, tada zaista hrvatska, prenosila je direktno ovaj događaj. Milijuni Hrvata u domovini i svijetu su sa radošću i suzama u očima dočekali ovaj povijesni trenutak, a suza u oku potekla je i predsjedniku Tuđmanu. S desne strane predsjedniku Tuđmanu stajao je njegov tada najbliži suradnik Stjepan Mesić.

Hrvatski barjak konačno ispred Sabora!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromoglasni pljesak okupljenih prolomio se Markovim trgom kada je policajac u hrvatskoj odori skinuo zastavu sa petokrakom i svečano podignuo prekrasnu hrvatsku zastavu sa povijesnim hrvatskim grbom. Srca Hrvata posvuda diljem svijeta bila su puna neopisive radosti jer je ovo bio trenutak koji su generacije čekale. Mnogi Hrvati su, naime, 45 godina trpjeli teške progone robije i progone zbog držanja hrvatskog grba ili izlaganja istog na javnim mjestima ili vjenčanjima.

Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske.

 

Lažna dilema iz kuhinje KOS-a – bijelo ili crveno polje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je tadašnji grb na zastavi Republike Hrvatske počinjao sa bijelim poljem. Živa potvrda tome nije bila daleko: hrvatski povijesni grb na krovu crkve Svetog Marka star preko 150 godina počinje istim bijelim poljem! Stoga, nitko nije tada postavljao pitanje ‘korektnosti’ hrvatskog grba jer je zdrav razum i pogled na krov Markove Crkve svjedočio da su u hrvatskoj povijesti i jedan i drugi grb (sa početnim bijelim i crvenim poljem) bili u javnoj uporabi još davno prije II. svjetskog rata i navodne „ustašoidnosti“ povijesnog hrvatskog grba sa početnim bijelim poljem.

Potvrda tome jest povijesni kontinuitet hrvatske zastave: službena zastava Trojedine Kraljevine u periodu od 1868-1918( 50 godina!), po kojoj je i napravljen spomenuti krov na crkvi svetog Marka, ima grb sa početnim bijelim poljem. Zastava Banovine Hrvatske (1939-1941.) imala je inačicu sa i bez hrvatskog grba (zbog pritisaka velikosrpskog režima). Inačica sa hrvatskim grbom imala je početno bijelo polje i kao takva se isticala na javnim zgradama u Zagrebu. NDH je koristila verziju sa bijelim početnim grbom, iako u Zakonskoj odredbi o državnom grbu to nije striktno odredila. Istim zakonom je određeno da se u samoj zastavi u lijevom kutu crvenog vodoravnog polja nalazi troplet sa slovom U, te se stoga samo ta inačica zastave može smatrati službenom zastavom NDH ili tzv. „ustaškom zastavom“.

Od 1945. hrvatski grb na zastavi je zabranjen i njegova uporaba je kažnjavana teškim robijama i mučenjima, a na njegovom mjestu nalazio se zloglasni totalitaristički simbol – crvena petokraka. Ona je maknuta na današnji dan 1990., a 21. prosinca 1990. Zakonom o grbu, zastavi i himni određeno je crveno polje na grbu kao početno polje službene zastave Republike Hrvatske.

Narodna zastava, prihvaćena takva od hrvatskog naroda, bila je upravo ova koja je podignuta na današnji dan pred hrvatskim parlamentom.

 

Photo: screenshot

U porastu govor mržnje protiv Hrvatske i Domovinskog rata!

Među Hrvatima u dijaspori i domovini koristi se i danas povijesna inačica sa početnim bijelim poljem bez ikakve primisli prema periodu II. svjetskog rata, već kao narodno sjećanje na borbu Hrvata za svoju zastavu.

Naime, zastava jest simbol povijesti jednog naroda, te ima dublju društvenu, kulturnu i narodnu dimenziju unutar jednog naroda. To se pravo ne može i ne smije oduzeti hrvatskom narodu.

Povijesni revizionizam koji je na djelu prošlih godina, čak u redovima zastupnika u hrvatskom parlamentu, odredio je kao cilj diskreditirati sve pozitivne vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske tradicije: branitelje, Oluju, HOS, pjesmu Bojna Čavoglave, prvu službenu zastavu Republike Hrvatske i dr.

Na to Hrvati neće nikada pristati!

Predlaže se da povijesni revizionizam o stvaranju Hrvatske i Domovisnkom ratu, kao oblik neofašizma i neokomunizma, podliježe zakonskom sankcioniranju i nemogućnosti rada u državnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Video prilog podizanja službene zastave RH ispred zgrade Sabora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.