20. rujna 1911. Violet Jessop – čudesna priča o ženi koja je preživjela havarije Titanica, Britannica i Olympica

Foto: Wikipedia

Britannic je bio najveći brod potopljen za vrijeme Prvog svjetskog rata. Među preživjelima bila je i bolničarka Violet Jessop, koja je preživjela i potonuće Titanica i sudar Olympica s Hawkeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U širokoj je javnosti slabije poznato da je brod Titanic imao dva sestrinska broda: Olympic i Britannic. Najstariji u floti bio je Olympic i po njemu je čitava klasa brodova dobila ime. U godini prije potapanja Titanica, Olympic je doživio nezgodu sudara s britanskim ratnim brodom HMS Hawkeom. Bilo je to na današnji dan 1911. godine  Prilikom mimoilaženja Hawke se zabio u Olympicov pramac, vjerojatno privučen s kursa Olympicovom velikom istisninom. Oba broda su teško oštećena, no kasnije su popravljena i nastavila su s radom.

Titanic je potonuo 1912. godine od udara ledenjaka, a treći brod Britannic stradao je za vrijeme Prvog svjetskog rata od plutajuće mine. To se dogodilo 1916. nedaleko od grčkog otočića Kea, kad je Britannic bio u službi kao bolnički brod. Tom je prilikom umrlo 30 ljudi, a 1036 je bilo spašeno. Britannic je bio najveći brod potopljen za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Među preživjelima bila je i bolničarka Violet Jessop, koja je preživjela i potonuće Titanica i sudar Olympica s Hawkeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Violet je rođena u Argentini u siromašnoj obitelji irskih imigranata, te je kao djevojčica jedva preživjela tuberkulozu unatoč lošim prognozama liječnika. Nakon što joj je otac preminuo, cijela se obitelj preselila u Veliku Britaniju gdje je krenula u katoličku školu.

1912. godine zaposlila se na Titanicu i bila jedna od članova posade koji su nadgledali ukrcavanje na čamce na spašavanje nakon što je Titanic udario u ledenjak. Nakon što je pomogla većini da uđu u čamce, i ona je ušla u jedan, te joj je netko dao djetešce u ruke da se brine o njemu. Nakon što su došli na Carpathiju koja je primila sve putnike iz Titanicovih čamaca za spašavanje, neka joj je žena uzela djetešce iz ruku i otišla bez riječi, piše dnevnik.hr

Tijekom Prvog svjetskog rata Violet je radila u britanskom Crvenom križu, te se ukrcala na brod Britannic koji je u Egejskom moru naletio na minu i potonuo. Dok je brod tonuo, Violet je iskočila iz čamca za spašavanje kako ju ne bi povukli propeleri Britannica, no ipak ju sila povukla ispod površine vode, te je udarila glavom u pramac broda, no na sreću spasili su ju ljudi iz drugog čamca za spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Titanica i Britannica, Violet je radila i na brodu Olympic koji je umalo potonuo nakon što se sudario s vojnim brodom HMS Hawke.

Nekoliko godina nakon umirovljenja Violet je zaprimila jedan telefonski poziv u kojem ju je neka žena upitala je li ona možda spasila neko dijete s Titanica. Violet je odgovorila kako jest, a žena s druge strane slušalice samo se nasmijala, rekla ‘ja sam to dijete’ i spustila slušalicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.