20. rujna 1996. umro Krešo Golik – izabran sa najboljeg hrvatskog redatelja svih vremena

Na današnji dan 20.9. 1996. umro je Krešo Golik, hrvatski filmski i TV redatelj. Rodio se u hrvatskoj obitelji u Fužinama, Gorski Kotar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikoj anketi magazina Hollywood, provedenoj krajem 1999. među hrvatskim filmskim kritičarima, Krešo Golik izabran je za najboljeg hrvatskog režisera svih vremena, a njegov najpopularniji uradak, komedija Tko pjeva zlo ne misli (1970), najboljim filmom, kao i u svim anketama u zadnjih petnaestak godina.

Kao malo koji hrvatski filmaš, Golik je zadobio najveću pozornost i priznanja i kritike i publike, a u njegovu raznoliku opusu najviše mjesto, pored Tko pjeva zlo ne misli, zauzimaju znameniti kratkometražni dokumentarni film Od 3 do 22 (1966), iznimno sugestivan, gotovo feministički portret žene radnice, supruge i majke, te antologijska televizijska serija Gruntovčani (1975, po scenariju Mladena Kerstnera) u kojoj život stanovnika fiktivnog podravskog sela prikazuje ingenioznom mješavinom humora i oporosti, uvodeći fascinantno živopisne likove Dudeka, Regice, Cinobera i Presvetlog u legendu.

Bio je profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade:

Pula 71′ – Brončana arena za režiju filma Tko pjeva zlo ne misli
Pula 78′ – Brončana arena za režiju filma Ljubica
Pula 92′ – Počasna Zlatna arena za životno djelo

Isječak iz kultne serije „Gruntovčani“: Dudek i naiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.