20. rujna blažena Anna Maria Tauscher – velika obraćenica s protestantizma na katoličku vjeru i utemeljiteljica karmelićanki BSI

Foto: commons.wikimedia.org

Krsnim imenom Anna Maria Tauscher van den Bosch rođena je 19. lipnja 1855. u Sandowu (Njemačka, a današnja Poljska), u pobožnoj njemačkoj obitelji. Otac joj je bio protestantski pastor, a majka luteranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajući autobiografiju svete Terezije od Isusa (male Terezije) našla je uzor svoga života i poticaj da pristupi u Katoličku crkvu u kojoj je krštena s 23 godine 30. listopada 1888. u Kölnu.

Cijeli svoj život posvetila je Bogu i siromasima, osobito napuštenoj djeci za koju je 1891. u Berlinu otvorila prvi dječji dom pod zaštitom svetoga Josipa. 2. srpnja 1891. osniva družbu Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (CDCJ) kojoj je poslanje spojiti kontemplativni duh karmela s apostolatom u vrtićima, školama, centrima za mlade i stare u potrebi, doseljenicima i privremenim radnicima, osamljenima i onima koji su se udaljili od Crkve.

Umire 20. rujna 1938. u Sittardu (Nizozemska). Blaženom je proglašena 13. svibnja 2006. u Roermondu (Nizozemska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Što su rekli o Anni Mariji Tauscher?

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možete biti ponosne na svoju Utemeljiteljicu, za koju mogu izreći sud ovim riječima: vrijedna je da je sv. Crkva uzdigne na čast oltara radi njezinih izvanrednih kreposti, i držim da se sv. Crkva, vođena Duhom Svetim, to jednoga dana doista i učiniti … Napose me dirnula njezina velika ljubav prema sv. Crkvi, za koju je čitav život tako divno radila i za koju je bila spremna žrtvovati i svoj život.”

Bl. Alojzije Stepinac

“Utemeljiteljica je bila majka za 1 000 sestara i 10 000 ostavljene djece. To je bio život u najvećoj mjeri blagoslovljen od Boga!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bl. Bernhard Lichtenberg, dekan katedrale sv. Hedvige
koji je 1943. bio ubijen u koncentracijskom logoru Dachau

“M. Marija Terezija je živjela u potpunoj predanosti Božjoj ljubavi i službi ljudima. Ona je bila redovnica u punom smislu riječi: redovnica navezana na Boga, na Krista, koja se dala voditi-nadahnuti od Duha Svetoga da bude svima sve. Zahvaljujemo Bogu za tako dragocjen život.”

Kardinal Simonis
prigodom sv. Mise beatifikacije 13. svibnja 2006.

“Majka Marija Terezija od sv. Josipa možda je mnogima nepoznata. A ipak se čini da je kao utemeljiteljica reda i nasljednica sv. Terezije Avilske jedna od najvećih i najčudesnijih žena ovoga stoljeća.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joseph Hubertus Willem Lemmens,
Biskup Roemonda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.