20. studenoga 1959. – Deklaracija o pravima djeteta

Thinkstock

Čovječanstvo duguje djetetu ono najbolje što mu može pružiti, jedno je od osnovnih načela Deklaracije o pravima djeteta što ju je Glavna skupština Ujedinjenih naroda jednoglasno usvojila na današnji dan 1959. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u uvodu Deklaracije naglašava se da je djetetu zbog njegove fizičke i mentalne nezrelosti potrebna zaštita i prije i poslije rođenja.

Zatim se jednako kao i u Općoj deklaraciji o pravima čovjeka zabranjuje svaka diskriminacija zbog rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti bilo djeteta samog ili njegove obitelji.

Deklaracija zabranjuje trgovanje djecom i štiti dijete od svih oblika nemara, okrutnosti i eksploatacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje načelo govori o tome da dijete treba odgajati u duhu razumijevanja, snošljivosti, prijateljstva među narodima, u duhu mira i općeg bratstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.