(VIDEO) 21. kolovoza 1911. Mona Lisa – kako je iz Louvrea ukradena najslavnija slika svijeta?

Mona
Foto: www.commons.wikimedia.org

Nakon što je uhićen, osuđen je na 6 mjeseci zatvora, no mnogi Talijani su ga slavili zbog njegovog patriotizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1911. dogodila se najpoznatija krađa umjetnina u povijesti. Ukradena je najslavnija slika na svijetu – Mona Lisa. Ukrao ju je iz pariškog Louvrea jedan od zaposlenika tog muzeja imenom Vincenzo Peruggia.

Motivi su mu bili dvostruki. S jedne strane, bio je Talijan i smatrao je da Mona Lisa treba biti izložena u Italiji jer ju je naslikao Leonardo da Vinci.

S druge strane, Peruggijin prijatelj kopirao je slike, pa je Peruggia vjerovao da će u slučaju krađe originala cijene kopija porasti. Nestanak Mona Lise primijetio je jedan posjetitelj muzeja sljedeći dan. Umjesto Mona Lise, na mjestu gdje je stajala ostala su samo četiri čavla. Pitao je šefa osiguranja gdje je slika, a ovaj je mislio da je na fotografiranju.

Naknadno se ustanovilo da slika nije kod fotografa, pa je podignuta uzbuna. Muzej Louvre je zatvoren na tjedan dana radi istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je za krađu Mona Lise osumnjičen slavni pjesnik Guillaume Apollinaire, koji je svojedobno govorio da bi čitav Louvre trebalo spaliti. Apollinairea su uhitili i stavili u zatvor. On je pokušao prebaciti krivnju na Pabla Picassa, kojeg su isto priveli.

Na kraju su obojica oslobođena optužbi. Ispalo je da je Vinzenzo Peruggia, koji je bio zaposlenik Louvrea, ukrao sliku tako da je ušao u muzej za vrijeme normalnog radnog vremena (kad nije bio u službi) i sakrio se u spremištu za metle. Kad je muzej zatvoren, izašao je van noseći Mona Lisu skrivenu pod kaputom. Vinzenzo Peruggia skrivao je Mona Lisu oko dvije godine u svom stanu u Parizu. Uhićen je tek kad je pokušavao dati sliku poznatoj galeriji Uffizi u Firenzi i dobiti nagradu zauzvrat. Peruggia je vjerovao da slika treba visjeti u jednoj talijanskoj galeriji.

Nakon što je uhićen, osuđen je na 6 mjeseci zatvora, no mnogi Talijani su ga slavili zbog njegovog patriotizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Muzej Louvre u Parizu – virtualna ophodnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.