21. listopada 1833. Alfred Nobel – što niste znali o utemeljitelju Nobelove nagrade?

Foto: www.commons.wikimedia.org

Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski. 

Na današnji dan 1833. rođen je izumitelj dinamita Alfred Nobel. Rođen je u Švedskoj, a otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču. Alfredov mlađi brat stradao je kad su Nobelovi eksperimentirali s eksplozivima. Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski.

Bio je zaljubljen u svoju tajnicu groficu Berthu Kinsky, no ona se udala za baruna von Suttnera, čime je dobila ime i prezime Bertha von Suttner. Bila je pacifistica i smatra se da je ona uvelike zaslužna što je među Nobelove nagrade uvrštena i ona za mir. Sama je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to 9 godina nakon Alfredove smrti.

Nobel jed obiveni eksploziv nazvao je dinamit (otkriće je zaštićeno patentom 1867. u Velikoj Britaniji i 1868. u SAD-u). God. 1875. prvi je proizveo još učinkovitiji oblik dinamita, tzv. praskavu želatinu, a 1886. i bezdimni eksploziv balistit te poboljšao konstrukciju i kakvoću detonatora za te eksplozive. Većim dijelom svojeg imetka, stečenoga proizvodnjom eksploziva i iskorištavanjem izvora nafte u Bakuu (Azerbajdžan), Nobel je utemeljio zakladu za nagrađivanje najznačajnijih svjetskih znanstvenih i književnih dostignuća te doprinosa razumijevanju među narodima, miru i ukidanju naoružanja (Nobelova nagrada).

Prve su nagrade bile dodijeljene 10. XII. 1901., na petu obljetnicu Nobelove smrti.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr