21. listopada 1833. Alfred Nobel – što niste znali o utemeljitelju Nobelove nagrade?

Foto: www.commons.wikimedia.org

Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1833. rođen je izumitelj dinamita Alfred Nobel. Rođen je u Švedskoj, a otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču. Alfredov mlađi brat stradao je kad su Nobelovi eksperimentirali s eksplozivima. Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski.

Bio je zaljubljen u svoju tajnicu groficu Berthu Kinsky, no ona se udala za baruna von Suttnera, čime je dobila ime i prezime Bertha von Suttner. Bila je pacifistica i smatra se da je ona uvelike zaslužna što je među Nobelove nagrade uvrštena i ona za mir. Sama je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to 9 godina nakon Alfredove smrti.

Nobel jed obiveni eksploziv nazvao je dinamit (otkriće je zaštićeno patentom 1867. u Velikoj Britaniji i 1868. u SAD-u). God. 1875. prvi je proizveo još učinkovitiji oblik dinamita, tzv. praskavu želatinu, a 1886. i bezdimni eksploziv balistit te poboljšao konstrukciju i kakvoću detonatora za te eksplozive. Većim dijelom svojeg imetka, stečenoga proizvodnjom eksploziva i iskorištavanjem izvora nafte u Bakuu (Azerbajdžan), Nobel je utemeljio zakladu za nagrađivanje najznačajnijih svjetskih znanstvenih i književnih dostignuća te doprinosa razumijevanju među narodima, miru i ukidanju naoružanja (Nobelova nagrada).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve su nagrade bile dodijeljene 10. XII. 1901., na petu obljetnicu Nobelove smrti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.