21. prosinca. 1990. – Hrvati dobili svoj grb i zastavu!

Foto: Fah

Zastava i grb RH koji su danas u upotrebi, uvedeni su na današnji dan 1990. godine. Novost u grbu bila je kruna s pet štitova, kakva se do tada nije koristila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi hrvatski čovjek mogao slobodno i javno pokazati svoj grb i zastavu, mnoge generacije hrvatskih muškaraca i žena položili su svoje živote ili proveli godine po mračnim zatvorima Jugoslavije i prethodnih država u kojima su Hrvati živjeli.

Na današnji je dan 21. prosinca 1990. Sabor Republike Hrvatske donio je Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Novost u grbu bila je kruna s pet štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, i to s najstarijim poznatim grbom Hrvatske te s grbovima Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Likovni prikaz novog grba izradio je akademik Miroslav Šutej, a prihvatila ga je komisija kojoj je bio na čelu prof. dr. sc. Nikša Stančić, predstojnik katedre za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotreba povijesnog hrvatskog grba i zastave bila je zabranjena od 1945-1990., a nošenje ili samo čuvanje istih značilo je doći pod udar državnog represivnog aparata koji je završavao teškim robijama i progonima. Zbog toga su Hrvati s čežnjom čekali trenutak kada će moći slobodno pokazati svoj grb i zastavu.

I konačno, 1990. došao je trenutak kada su iz ladica i škrinji, sa starih tavana i prašnjavih kuteva nakon 45 godina izvučene voljene zastave za koje su toliko hrabrošću stoljećima ginuli naši stari.

Podizanje hrvatske zastave i grba bio je trenutak ponosa s jedne strane i odlučnosti s druge strane. Poruka je bila više nego jasna: sada je čas i nećemo odstupiti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista, nakon 45 godina zatiranja i progona hrvatskog grba i zastave, a time i hrvatskog čovjeka, te nakon četiri godine Domovinskog rata i želje da se „ustaška šahovnica“ uništi i zauvijek zatre danas hrvatski čovjek s ponosom i radošću nosi slobodno taj ljubljeni „crven-bijeli-plavi“.

I ne namjerava ga nikada nikome olako dati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.