21. travnja 1939. Helen Prejean – časna sestra koja je bila vodeći borac za ukidanje smrtne kazne!

Foto: Scott Langley, www.sisterhelen.org

Časna sestra Helen Prejean članica je katoličke redovničke kongregacije sv. Josipa. O svom iskustvu s osuđenicima na smrt napisala je djelo Dead Man Walking, prema kojem je Tim Robbins snimio 1995. godine istoimeni film sa Susan Sarandon i Seanom Pennom u glavnim ulogama.

Na današnji dan 1939. godine rođena je časna sestra Helen Prejean. Danas je poznata kao jedan od vodećih boraca za ukidanje smrtne kazne. Rodila se u gradu Baton Rougeu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Godine 1957. postala je katolička redovnica. Kad je jednom prilikom pomagala osuđeniku na smrt u zatvoru u Louisiani, upoznala se s procesom izvršenja smrtne kazne. Postala je zagovornik ukidanja smrtnih kazni, a s vremenom je stekla utjecaj na tom polju i na američkoj nacionalnoj razini.

O svom iskustvu s osuđenicima na smrt napisala je djelo Dead Man Walking, prema kojem je Tim Robbins snimio 1995. godine istoimeni film sa Susan Sarandon i Seanom Pennom u glavnim ulogama (hrvatski prijevod naslova filma je Odlazak u smrt). Susan Sarandon dobila je Oscara za tu ulogu, a Tim Robbins je priredio komad i za kazalište. Dapače, prema djelu Dead Man Walking napravljena je čak i opera.

Godine 1998. dobila je časna sestra Helen Prejean nagradu Pacem in Terris (među njenim dobitnicima bili su bl. Majka Terezija, nadbiskup kardinal Hélder Câmara, John F. Kennedy, Martin Luther King Jr. i Lech Wałęsa). Časna sestra Helen Prejean članica je katoličke redovničke kongregacije sv. Josipa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr