22. listopada 1811. Franz Liszt – glazbeni genij bio je bogobojazna duša života okrenutog Bogu

commons.wikimedia.org

Franz Liszt bio je svojevrsno „čudo od djeteta“ i jedan od najvećih glazbenih skladatelja uopće. Usprkos tome što su žene tog vremena „ludovale“ za njim, Liszt se posvetio bogobojaznom životu i veliki dio vremena provodio je u molitvi i crkvi.

 

Na današnji dan 22. listopada 1811. godine rođen je Franz Liszt, znameniti mađarski skladatelj koji je ujedno bio i franjevac trećoredac. Rodio se u naselju Raiding na području današnjeg Gradišća (Burgenland) u Austriji. U doba njegovog rođenja to je naselje pripadalo Kraljevini Ugarskoj (mađarsko ime tog naselja je Doborján). Dakako, na području Gradišća živi znatan broj gradišćanskih Hrvata, koji mjesto Raiding zovu Rajnof (Rajnov).

Lisztov otac bio je glazbenik u službi bogatog kneza Nikole II. Esterházyja. Obitelj Esterházy bila je svojedobno najbogatija obitelj na području cijelog Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, a i jedna od najbogatijih u Europi općenito. Napoleon Bonaparte čak je navodno imao planove učiniti kneza Nikolu II. Esterházyja kraljem Ugarske, nezavisne od Habsburgovaca, no knez je to navodno odbio.

Dijete rođeno u noći u kojoj se na nebu pojavio komet, bolesno i nejako da su roditelji već pripremili maleni kovčeg, preživjelo je. Malo kasnije kasnije podizao je prstić prema slici na zidu govoreći da želi biti poput čovjeka na slici – tada nije mogao znati da je to portret Beethovena! Kao „čudo od djeteta“, sa nebrojenim darovima, počeo je putovati Europom i svirati pred uglednicima. Do svoje 29. godine, kada je najavljen njegov dolazak u Prag, već je bio slavni pijanist i skladatelj.

Bio je naočita muškog izgleda, genijalan um i pravi glazbeni virtuoz. Usprkos tome što su žene tog vremena „ludovale“ za njim, Liszt se posvetio bogobojaznom životu, predanju Bogu i veliki dio vremena provodio u molitvi i crkvi. Bio je franjevac trećoredac. Dapače, 1865. primio je tonzuru (oznaku klerika) za četiri niža crkvena reda. Godine 1879. proglašen je i počasnim kanonikom.

Liszt je doživio 74 godine života, a umro je u Bayreuthu u Njemačkoj.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr