22. revija lutkarskih kazališta Rijeka od 3. do 11. studenoga

Foto: Fah

Dvadesetidruga revija lutkarskih kazališta Rijeka, na kojoj će sudjelovati 17 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 3. do 11. studenoga u Rijeci, a u ovogodišnjim predstavama promišljat će se o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti i snazi dječje mašte, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazala ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, uz hrvatska, predstavit će se i kazališta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te po prvi puta kazališta iz Grčke i Kine.

Revija će svečano biti otvorena predstavom iz Bosne i Hercegovine “Odisej – San o povratku”, u produkciji Dječjeg kazališta Repubilke Srpske iz Banja Luke. Scenarij i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a riječ je o višestruko nagrađivanoj predstavi o jednom od grčkih mitova.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je da se u kazalištu ove godine kroz reviju, kao i u ovogodišnjoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka, vraćamo starim pričama i bajkama, propitujući ih iz pozicije današnjeg vremena. “Ovogodišnjim predstavama promišljamo o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti, snazi dječje mašte. A sve to kroz magičnu moć lutkarstva koje kao medij nudi bezbroj maštovitih mogućnosti izražavanja”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljene su predstave “Črčke” Plesnog teatra Ljubljana, ljubljanskog Teatra AEIOU i UO VRUM iz Zagreba, zatim “Pipi Duga Čarapa” Gradskog kazališta lutaka Rijeka, “Pjevaš li pod tušem?” Lutkarskog kazališta Skantzi iz grčkog Tripolija, “Iza pet gora” Dječje kuće umjetnosti i Lutkarskog kazališta Fru Fru iz Ljubljane, “Nevidljiva” Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar te “Vještica Dragica” Lutkarskog kazališta Maribor i teatra Puna kuća iz Zagreba.

Bit će prikazane predstave “Basne iz sjene” Dječjeg kazališta Kragujevac, “Putovanje i zgode šegrta Hlapića” Zagrebačkog kazališta lutaka, “Som na cilom svitu” Gradskog kazališta lutaka Split, “Karlson s krova” Kazališta lutaka Zadar, “Gospođica Neću” Gradskog kazališta – Scene Gorica “Dindim, o nježnosti” Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, “S razlogom” Kazališne družine Pinklec iz Čakovca te “Medvjed i mali” Lutkarskog kazališta Ljubljana i “Bijeli jelen” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Iz Kine stiže “Kineski lutkarski omnibus” u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta iz grada Jiangsa.

Najavljena je i interaktivna svjetlosna multimedijalna instalacija “Svjetlosno igralište” kolektiva Cirkus Lumineszenz iz Austrije, radionica izrade štapnih lutaka s islandskom voditeljicom Grete Clough te tradicionalna lutkarska radionica i igraonica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programi će se održavati u gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Dvorani kulture – Joga u svakodnevnom životu te u galeriji Kortil.

Ove godine uvedena je nagrada publike za najbolju predstavu u cjelini, koja će biti dodijeljena posljednjeg dana revije. Skulpturu nagrade publike “Domino” izradila je Luči Vidanović, a dizajner je Vanja Cuculić. S nagradom publike povezana i i nagradna igra, jer će jedan od glasača, tj gledatelja osvojiti paket ulaznica za ovogodišnju sezonu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da revija ima bogat program te da je riječko Gradsko kazalište lutaka značajno prisutno u kulturnom životu grada. Ono je važan partner u programu EPK 2020 i jedan od nositelja projekta Dječje kuće, u kojemu će dati poseban doprinos u osmišljavanju programa, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić naglasio je da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka nizom predstava i aktivnosti “izašlo” i u manja mjesta u županiji i tako privuklo novu publiku.

Kao uvod u 22. reviju lutkarskih kazališta Rijeka, na riječkom Korzu je otvorena izložba fotografija lutaka autora Petra Fabijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.