(VIDEO) 22. rujna Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Reci NE nasilju nad ženama!

Foto: Thinkstock

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žalost, nasilje nad ženama se često ne prepoznaje kao problem, već se smatra privatnim problemom u kojem je glavni krivac sama žena.

Nasilje nad ženama je kršenje temeljnih ljudskih prava. Nasilje zahvaća sve tipove žena bez obzira na dob, ekonomski i socijalni status, obrazvanje…

Nasilje nad ženama se očituje kao psihičko (zabrane, prijetnja, uvreda, podcjenjivanje, kontrola kretanja), tjelesno (udaranje, guranje, šamaranje, čupanje kose), seksualno (seksualno uznemiravanje, incest, nedobrovoljne seksualne radnje, silovanje) i ekonomsko (svi oblici uskraćivanja sredstava za život) nasilje. Seksualno nasilje se ubraja u najmanje prijavljivani oblik nasilja. Pretpostavlja se da se na jedno prijavljeno silovanje dešava 15 do 20 novih neprijavljenih slučajeva silovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s kojima se još uvijek suočavamo vezani su uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Razlozi su mnogobrojni: strah, osjećaj krivnje i odgovornosti, nepovjerenje u nadležne institucije, dugi sudski proces i brojni drugi. O ovom problemu potrebno je javno govoriti, a institucije koje se njime bave trebaju poticati na međusobnu suradnju i aktivnosti koje će pomoći u smanjenju broja nasilja.

Predsjednica Grabar-Kitarović – Nasilje je jezik slabića i o tome ne smijemo šutjeti!

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, rekla je o temi nasilja nad ženama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska djeca snimila prekrasan i dirljiv video: Reci NE nasilju nad ženama!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.