22. siječanj 1506. Vatikan – osnovana Švicarska garda

U Rim 22. siječnja 1506. stiže kontingent od 150 mladića iz Švicarske što je predstavljalo stvarno osnivanje Papine Švicarske garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 509 godina Papa Julius II. uputio je Švicarskoj konfederaciji Bulu za regrutiranje mladih Švicaraca, koji bi činili papinu tjelesnu gardu. Sve europske vojske su u to vrijeme bile plaćene vojske i pogrdno se nazivaju plaćenicima, iako i danas profesionalni vojnici rade za plaću. Posebno puno takvih vojnika dolazilo je iz Švicarske, koja je do duboko u 19. stoljeće bila vrlo siromašna, pa je tako sveopća oznaka za stranog vojnika-plaćenika bila “Švicarac”. Švicarci su bili na glasu kao najbolji vojnici u Europi.

Najteži događaj u povijesti ove male vojske dogodio se 6. svibnja 1527., u vrijeme Pape Klemensa VII. kada se sukobila s vojskom Karla Bourbonskog. 12 tisuća vojnika upalo je u Rim, pljačkalo i razaralo grad. Taj je događaj ušao u povijest pod imenom “Sacco di Roma”. 147 gardista suprotstavilo se i odupiralo pljačkašima sve do smrti, dok su 42 gardiste Papu i kardinale uspješno proveli kroz poznati passetto – prolaz do Anđeoske tvrđave. Smrt tako velikog broja gardista najznačajniji je događaj u povijesti Papine vojske. Njihova herojska smrt od toga je momenta postala simbol vjernosti i hrabrosti Švicaraca u Papinoj službi, dok su upad u Rim i pljačka njemačkih plaćeničkih trupa i danas pojam vandalizma i okrutnosti.

Službena vojska Vatikana, Švicarska garda (latinski cohors helvetica), danas nema vojnu zadaću obrane državnog teritorija. Ona prije svega osigurava Apostolsku palaču, prilaze Vatikanu i odgovorna je za osobnu sigurnost Pape, te prisustvuje audijencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi bili izabrani, regruti moraju ispuniti cijeli niz uvjeta. Moraju biti Švicarci katolici između 19 i 30 godina starosti, najmanje 1.74 m visoki i odlične tjelesne kondicije. Uz to moraju imati dobar ugled, završenu srednju ili stručnu školu, a ženiti se ne smiju prije nego dostignu stupanj podčasnika. Kada se ožene nudi im se stan na raspolaganje. Nakon najmanje dvije godine pripadnosti gardi, smiju odustati od daljnje službe čime gube državljanstvo Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.