22. siječnja 1922. umro Benedikt XV. – papa koji je u potpunosti ispraznio vatikansku riznicu za žrtve rata

Benedikt
Foto: Cavaliere G

Papa Benedikt XV. davao je humanitarnu pomoć za žrtve Prvog svjetskog rata. Pri tome je gotovo u potpunosti ispraznio vatikansku riznicu (u vrijeme njegove smrti u njoj je ostalo zaliha u vrijednosti od samo 19,000 dolara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Benedikt XV. umro je na današnji dan 1922. godine. Rođen u Genovi kao Giacomo Paolo Giovanni Battista della Chiesa, bio je sin markiza Giuseppea della Chiese. Otac mu nije dao da studira teologiju, pa je morao završiti pravo. Ipak, kasnije je ipak nagovorio oca da upiše teologiju i postao je svećenik.

Zanimljivo je da je Benedikt XV. bio kardinal samo tri mjeseca prije nego što je izabran za papu. Izbor se dogodio upravo u prvim mjesecima Prvog svjetskog rata, pa se novi papa od početka angažirao na zaustavljanju rata koji je zvao “samoubojstvom Europe”. Bio je mirotvorac i želio je da rat završi već za Božić 1914. godine. No, njegove su akcije drugi državnici ignorirali. Protestanti nisu željeli čuti za mirovnu inicijativu od strane jednog pape, a od katoličkih državnika francuski političar Clemenceau smatrao je papinsku inicijativu protufrancuskom.

Kad papi nisu uspjele mirovne inicijative, okrenuo se humanitarnoj pomoći za žrtve rata. Pri tome je gotovo u potpunosti ispraznio vatikansku riznicu (u vrijeme njegove smrti u njoj je ostalo zaliha u vrijednosti od samo 19,000 dolara). Papa Benedikt XVI. rekao je da je odabrao ime Benedikt između ostalog po Benediktu XV., zbog divljenja njegovim postupcima u pokušaju uspostave mira u ratnim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.