23. ožujka 1848. Josip Jelačić – kako je dekretom pukovnik postao hrvatski ban?

Foto: Anonymous Austrian painter, wikimedia commons

U trenutku imenovanja banom bio je barun Josip Jelačić još uvijek samo pukovnik u Glini. Jelačić je pri imenovanju za bana unaprijeđen u čin generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1848. godine izdan je vladarski dekret o imenovanju baruna Josipa Jelačića hrvatskim banom. Zanimljivo je da je Jelačić u tom trenutku bio još uvijek samo pukovnik u Glini.

Jelačić je pri imenovanju za bana unaprijeđen u čin generala, što je bilo u skladu s tradicijom. Naime, za hrvatske banove obično su u prethodnom razdoblju postavljani časnici koji su već imali čin generala, a u suprotnom je bilo logično da taj čin dobiju pri dolasku na bansku dužnost. Jelačić je ujedno postavljen i za zapovjednika obiju tadašnjih banskih pukovnija, glinske i petrinjske.

S obzirom na sporost tadašnjih komunikacija, barun Josip Jelačić saznao je za svoje imenovanje banom tek tri dana kasnije – 26. ožujka 1848. – i to u mjestu Lekeniku između Siska i Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Jelačić je svečano ustoličen za bana 5. lipnja 1848. godine u Zagrebu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.