23. prosinca sveti Ivan Kentijski – zbog čega je kardinal Müller istaknuo Poljsku kao uzor katoličkom svijetu?

Foto: Jan_Kanty, commons.wikimedia.org

Kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, pohvalio je Katoličku crkvu u Poljskoj kao primjer za Crkvu u svijetu: “Poljska treba biti uzor katoličkom svijetu”, rekao je kardinal, dodajući i jedan od najvažnijih razloga “Djeca su najvažnija za obitelj te predstavljaju našu budućnost. Dakle, nadam se kako će Poljska ostati pozitivna prema djeci, te i nadalje zemlja s najvećom stopom nataliteta u Europi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko je sveti Ivan Kentijski, koji se štuje se po cijeloj Polj­skoj i među Poljacima u velikoj poljskoj dijaspori? I ne samo to: ovog sveca štuju i Mađari, te katolički Ukrajinci i Prusi.

Ivan Kanzio, rođen 1390. godine u poljskom mjestu Kenty, sam je sebe nazivao Kentijski prema rodnom mjestu. Završio je najviše ondašnje škole iz filozofije na tada već poznatom krakovskom sveučilištu. Nakon toga je zaređen za svećenika i nakon kratkog vremena postao profesor na tom istom sveučilištu. Na toj službi ostat će sve do smrti.

Profeso­rsku službu prekida jedino u vrijeme poduzimanja dugih hodočašća. Bio je 4 puta u Rimu i jednom u Svetoj Zemlji. Isticao se učenošću, pobožnošću i ljubavlju prema bližnjima. Napisao je petnaestak spisa. Um­ro je 24. prosinca 1473. godine i sahranjen u crkvi svete Ane u Krakovu. Nje­gov grob je postao hodočasničko mjesto. Tu su se okupljali vjernici iz Ukrajine Prusije i Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženim ga je proglasio papa Inocent XI. a svetim Klement XIII. 1767. godine. Njegov kult je posebno raširen među po­ljskim sjemeništarcima i klericima-studentima. Štuje se po cijeloj Polj­skoj i među Poljacima emigrantima u inozemstvu. Njegov spomendan nalazio se u Rimskom kalendaru na dan 20. listopada, a po novoj reformi kalendara premješten je na najbliži dan njegovu „rođendanu za nebo”, datumu njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.