23. siječnja 1946. Zvonko i Julienne Bušić – nevjerojatna ljubavna priča bračnog para i beskrompomisnih boraca za slobodu hrvatskog naroda

Fotomontaža: narod.hr

Zvonka je krasila neizmjerna ljubav prema svojoj zemlji i svome narodu, koji je stenjao pod velikosrpskom i komunističkom čizmom u Jugoslaviji. Upravo taj ideal, ta vjera, ta Zvonkova nada privukla je srce mlade Amerikanke Julliene Schultz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te naklonosti rodila se nevjerojatna i jedinstvena priča o ljubavi muža i žene, te ljubavi prema domovini i narodu.

Na česta pitanja kako se kao Amerikanka toliko angažirala oko slobode i borbe za Hrvatsku odgovarala bi: „Voleći svog supruga, voljela sam sve što je on volio“. A Zvonko Bušić je neizmjerno volio Hrvatsku, a tako je i Julienne zavoljela Hrvatsku kao svoju – domovinu.

Julienne Bušić je ljubav svog života, idealista i junaka hrvatske borbe za slobodu od komunističke diktature Zvonka Bušića, vjerno čekala duge 32 godine, što je jedinstven slučaj ljubavi dvoje ljudi, čak i u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog dana mjeseca rujna 2013. godine Zvonko Bušić, rođen na današnji dan 1946. godine,  preselio se u vječnost. Njegov smrt zaprepastila je Hrvatsku, jer Zvonko Bušić nije bilo tko. Postao je nacionalna ikona, metafora stradanja, žrtve i ljubavi prema domovini Hrvatskoj. Njegova smrt izazvala je uz konsternaciju i prelijepe i dirljive tekstove o njegovu osebujnom životu, posvećenom ljubavi i žrtvi za Hrvatsku, kao i bračnoj ljubavi između njega i njegove Julienne koje se poistovjećuje sa znamenitim antičkim mitom ljubavi Odiseja i Penelope.

Oprostite, nisam više mogao živjeti u ovakvoj Hrvatskoj“, njegova je zadnja poruka, odnosno, bolje rečeno – oporuka. Ne mogu živjeti u Platonovoj pećini, napisao je svojoj dragoj supruzi. Platonova pećina je alegorija života ljudi u zabludama. Bušićev životni ideal, slobodna, demokratska, humana i prosperitetna država, koju je u tridesetdvije godine u američkim kaznionicama maštao kao takvu, u Hrvatskoj stvarnosti se reducirala u – zabludu. Mašta je bila na neki način njegova sloboda, jer je na njenim krilima “živio” svoju domovinu u svoj njenoj ljepoti, slobodi i pravdi. No, stvarnost njegove fizičke slobode nije ga oslobodila, nego okovala u okvire surove stvarnosti, potpuno suprotno od njegovih maštanja i njegovih ideala.

Faktografija života Zvonka Bušića i njegove supruge nadilazi i vjerojatno će dugo nadilaziti literarnu maštu pisaca i filmskih stvaralaca koji će željeti opisati njihove životopise ili ih uprizoriti na filmskom platnu. Naime, zaista je teško u suvremenoj povijesti naći tako dramatičnu, a istodobno tako poetsku ljubavnu priču kao što je životna priča bračnog para Bušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nažalost, ne postoji ništa na svijetu ni sveto ni lijepo, ni plemenito, a da ne bi bilo zaprljano blaćenjem i mržnjom. U slučaju tragične smrti Zvonka Bušića, kao i života Julienne Bušić logično, u skladu s “našom”, a recimo otvorrno antihrvatskom tradicijom, istupili su i istupaju dežurni pljuvači, mizantropi i najsitnije duše, kako bi oblatili život Zvonka Bušića, reduciravši ga na razinu fanatika, terorista ,ustašoida itd. Šteta je trošiti vrijeme i papir na takve bijedne i plašljive ljude. Nije tajna da su oni zapravo glasnogovornici onih koji već više od četiri desetljeća blate Bušića kao terorista, što je  poznati udbaški rječnik.

U stvarnosti, radi se o ljudima koji se potajno dive idealizmu i ljubavi Zvonka i Julienne Bušić, njima nedostižnog, a za kojim podsvjesno silno čeznu. To je u stvarnosti jezik zlobe i mizantropije koja ne želi ustuknuti pred svojim zabludama i povjerovati u nevjerojatnu ljubavu priču muža i žene koji su svoj život posvetili jedno drugome i borbi za slobodu svog hrvatskog naroda.

To je zabluda svih zabluda, jer Zvonko Bušić s odmakom vremena poprima u hrvatskom narodu status mitskog lika i borca za slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kao i Alojzije Stepinac u komunizmu, na kojeg je nabacivano blato postajalo – zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.