23. srpnja slavi se sveta Brigita – zaštitnica Europe i jedna od najvećih mističarki kršćanstva

Danas 23. srpnja slavimo svetu Brigitu iz Švedske, kći suca i zemljoposjednika Birgera Perssona, rođenu 1302. ili 1303. u dvorcu Finsta u švedskoj pokrajini Uppland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mističarka od ranog djetinjstva

Već sa 7 godina doživljavala je vizije muke i raspeća Kristova. Kad joj je bilo deset godina, slušala je propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. Udala se po očevoj volji vrlo mlada za Ulfa Gudmarssona, rodila mu osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek, po naravi blag i bogobojazan.

Brigita je svoju djecu lijepo odgojila. U jednom viđenju rekla joj je Blažena Gospa: “Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!” Ona je tu preporuku savršeno ispunila pa u jednom drevnom spisu čitamo: “Brigita Švedska imala je četvero muške i četvero ženske djece, i sve ih je imala svete.” Jedna od njezinih kćeri je sveta Katarina iz Vadstene. Brigita je bila srce i duša brojne obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Na sve je stigla, za sve se brinula, ali je našla vremena i za molitvu i razmatranje Kristove muke. Da se što više suobliči s Kristom patnikom, činila je pokoru, mnogo postila, a osobito strogo u korizmi. Uz to je neprestano brinula za siromašne, bolesne, patnike, posrnule djevojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti supruga Ulfa, Brigita je osnovala 1346. u Vadsteni žensku redovničku zajednicu, Red Presvetog Otkupitelja, čije grane djeluju i danas diljem svijeta. Sve više ulazila je u javni život Crkve i Europe svoga vremena. Među zavađenim kraljevima obavljala je mirotovornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim i za poboljšanje ćudorednoga života biskupa i svećenika. Godinama je živjela u Rimu i vodila brigu o hodočasnicima koji su dolazili u Rim s europskog sjevera. Brinula se za njihov smještaj, a naročito da im svećenici propovijedaju i ispovijedaju na njihovom jeziku.

Objave svete Brigite – mistično remek djelo

Objave svete Brigite književno su i mistično remek-djelo, a pisane su latinskim jezikom te živim, slikovitim i dramatskim stilom. Brigita razmatra o Božjem gospodstvu i njegovoj pravednosti, ali su njezine misli uvijek prožete preobilnim Božjim milosrđem. U tom djelu do izražaja dolazi velika srednjovjekovna pobožnost, osobito ona prema Kristovu čovještvu i Presvetoj Djevici. Mnogo govori i o anđelima, osobito o anđelima čuvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigita je preminula na današnji dan, 23. srpnja 1373., u Rimu, a pokopana je 1374. u Vadsteni, u samostanu koji je osnovala.

Svetom ju je proglasio 1391. papa Bonifacije IX.

Zaštitnica je Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.