23. studenoga 1991. Zločini srpske vojske – krvavi pir u Cetingradu i okolici

Foto: snimka zaslona

Pri napadu na selo Batnoga, u općini Cetingrad, sredinom studenog 1991. ubijeno je sedam civila, a onda je u danima koji su slijedili u opkoljenom Cetingradu i okolici ubijeno još 11 civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je razoreno, uništeno i spaljeno 2431 kuća i gospodarskih objekata te do temelja uništena župna crkva u Cetingradu. Procijenjena materijalna šteta je gotovo 587 milijuna tadašnjih hrvatskih dinara.

Za ubojstvo četvorice civila podignuta je optužnica protiv trojce Srbina s Korduna.

Osumnjičeni su dvojica državljana Hrvatske, 55-godišnjak i 51-godišnjak, dok je treći, 53-godišnjak, dvojni državljani Hrvatske i Srbije, a sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu hrvatskih državljana rođenih 1938., 1936., 1942. i 1913.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da je prvoosumnjičeni (r. 1965.) kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedao i rukovodio postrojbom, dok su drugoosumnjičeni (r. 1967.) i trećeosumnjičeni (r. 1969.) kao pripadnici tog diverzantskog voda, sudjelujući u napadu dolaskom u zaseok Pećine, iz vatrenog oružja zapucali prema civilima u bijegu i tom prilikom ubili muškarca (r.1938.) i ranili ženu (r. 1936.). Nadalje, sumnja se da je u nastavku napada paravojnih jedinica tzv. „RSK“ nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i neposredno po zauzimanju mjesta Ponor na području općine Cetingrad, prvoosumnjičeni usmeno zapovjedio drugoosumnjičenom da usmrti dvoje zarobljenih civila (r. 1942., r. 1913.) koje su prije toga zlostavljali i ponižavali pripadnici diverzantskog voda, a što je drugoosumnjičeni i učinio.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.