23. svibnja 1949. – Saveznici stvorili Zapadnu Njemačku

zapadnu
Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1949., tri zapadne sile (SAD, Velika Britanija i Francuska) dozvolile su stvaranje nove države na prostoru svojih dotadašnjih okupacijskih zona. Bila je to Zapadna Njemačka, službenim imenom Savezna Republika Njemačka (Bundesrepublik Deutschland).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je stvorena Zapadna Njemačka?

Njemačka je nakon Drugog svjetskog rata i poraza totalitarnog nacionalsocijalizma na čelu s Adolfom Hitlerom podijeljena između saveznika na četiri okupacijske zone pod kontrolom SSSR-a, SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Dok su istočni dijelovi ostali pod kontrolom komunističkog Sovjetskog Saveza, zapadne okupacijske zone su ujedinjene, uz pristanak demokratskih zapadnih sila, u jednu državu – Saveznu Republiku Njemačku.

Ona je dugo godina do ujedinjenja Njemačke bila smatrana legalnim i legitimnim predstavnikom njemačkog naroda jer je bila utemeljena na vrijednostima zapadne civilizacije, dok je Istočna Njemačka, ironično službeno nazvana Demokratska Republika Njemačka, bila pod strašnom represijom i diktaturom komunizma, kao i okupacijom Sovjetskog saveza.

Prvi kancelar – Konrad Adenauer najomiljeniji Nijemac u povijesti

Za kancelara nove države izabran je slavni Konrad Adenauer iz stranke CDU (Kršćansko-demokratske unije). Na čelu njemačke države ostao je punih 14 godina i ima najveće zasluge za demokratizaciju zemlje nakon zastrašujućih 12 godina vladavine nacista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adenauer, inače uvjereni katolik, pokazao se vrlo sposobnim kancelarom i izveo je Njemačku iz poslijeratne bijede i ruševina na put blagostanja.

Prema istraživanju televizije ZDF, Konrada Adenauera stanovnici Njemačke smatraju najboljim i najomiljenijim Nijemcem u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.