23. travnja 1779. Rijeka – kako je ovaj hrvatski grad postao „corpus separatum“ odlukom Marije Terezije?

Foto: javno vlasništvo; fotomontaža: narod.hr

Grad Rijeka s okolicom definiran je kao tzv. „corpus separatum“. Mađari su smatrali da je time Rijeka odvojena od Hrvatske, što je prouzročilo sukobe s hrvatskim političarima.

 

Na današnji dan 1779. godine carica i kraljica Marija Terezija izdala je ispravu kojom je grad Rijeka s okolicom definiran kao „odvojeno tijelo pridruženo svetoj ugarskoj kruni“ (lat. „separatum sacrae regni Hungariae coronae adnexum corpus“). Ta je definicija proizvela mnoge sukobe između hrvatskih i ugarskih političara. Naime, Mađari su smatrali da je time Rijeka odvojena od Hrvatske tj. da je dobila zaseban status otprilike jednak čitavoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji.

Pojam „corpus separatum“ ili „odvojeno tijelo“ po mađarskom bi tumačenju označavao politički entitet koji je u odnosu prema kruni sv. Stjepana imao status sličan statusima pojedinih sastavnih kraljevina (Kraljevine Ugarske i Trojedine Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije). To bi značilo autonomiju znatno veću od npr. autonomije slobodnih kraljevskih gradova ili županija. Hrvatski su političari tumačili da Rijeka dobivanjem te autonomije nije oduzeta Trojedinoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, nego da je i dalje ostala njen dio.

Photo: wikimedia.commons.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr