(VIDEO) 24. listopada 1944. Musashi – Amerikanci potopili najveći bojni brod u povijesti

Foto: Igiveup www.commons.wikimedia.org

Taj moćni brod pripadao je klasi Yamato i sagrađen je u Mitsubishijevom brodogradilištu u Nagasakiju. Imao je najveće topove ikada ugrađene u neko plovilo. Samo porinuće tog broda uzrokovalo je tsunami koji je potopio neke kuće u obližnjoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1944. u Drugom svjetskom ratu uspjeli su Amerikanci potopiti najveći bojni brod u povijesti – japanski Musashi. Taj moćni brod pripadao je klasi Yamato i sagrađen je u Mitsubishijevom brodogradilištu u Nagasakiju. Musashi je svojedobno služio kao admiralski brod zapovjednika kombinirane japanske flote – slavnog admirala Isorokua Yamamota.

Slikovni rezultat za musashi ship

Photo: wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dimenzije tog broda nikada kasnije u povijesti nisu nadmašene u klasi bojnih brodova. Dužina mu je iznosila 263 metra, a istisnina do 73,000 tona. Oklop je na mjestima dosezao debljinu od nevjerojatnih 65 centimetara čelika. Glavno oružje činilo je 9 topova kalibra čak 460 milimetara. Bili su to najveći topovi ikada ugrađeni u neko plovilo. Ispaljivali su granate od 1,360 kilograma (teške kao prosječni automobil srednje klase) na daljinu od čak 42 kilometra. Svaki od 9 topova bio je težak oko 147 tona (kao nekoliko tenkova). Paluba je bila prekrivena slojem drveta debelim nevjerojatna 4 metra. Samo porinuće broda uzrokovalo je tsunami koji je potopio neke kuće u obližnjoj luci.

Brod je imao pogonski stroj od 150,000 konjskih snaga, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od gotovo 27.5 čvorova (50.86 km/h). Brod Musashi jednom prilikom je posjetio i sam japanski car Hirohito. Posada broda brojila je oko 2,400 ljudi.

Amerikanci su na današnji dan na taj brod poslali napadačke zrakoplove sa čak 5 nosača aviona. Musashi je napadnut na području filipinskog otočja. Američki piloti otkrili su da je pramac broda osjetljiviji na napad. Nakon 19 torpeda i 17 bombi, Musashi je počeo tonuti. Japanski zapovijedajući admiral želio je brod nasukati na obližnji otok, ali bilo je prekasno. Musashi je potonuo u 19:36 po lokalnom vremenu, odvevši u smrt 1,023 člana posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.