24. listopada sveti Alojzije Guanella – veliki vizionar nadahnut učiteljem mladih don Boscom!

Foto: Pivari.com / wikimedia commons

Don Guanella i Don Bosco, obojica svećenici i veliki prijatelji, živjeli su u vremenu označenom dubokim promjenama i društvenim neuravnoteženostima; djelovali su kao apostoli ljubavi provodeći cijeli život obvezujući se spašavanju svakog čovjeka i za tvorbu boljeg društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život don Guanelle je, kao i Don Boscov, bio obilježen snom u devetoj godini, na dan njegove prve pričesti: jedna Gospođa (tako opisuje Gospu) pokazuje mu sve ono što treba raditi za siromašne. Još od djetinjstva, njegov život bio je stalna prisutnost na mjestima gdje je bilo poziva u pomoć i gdje je trebala podrška drugima.

U teološkom sjemeništu upoznaje se s biskupom Foggie, Bernardinom Frascollom, koji je bio u zatvoru u Comu, a zatim u kućnom pritvoru u sjemeništu (1864-1866) i tada primjećuje animozitet koji je država imala prema Crkvi. Taj je biskup zaredio don Guanellu 26. svibnja 1866. Don Guanella je tom prilikom rekao: „Želim biti vatreni mač u svetoj službi.“

U međuvremenu, u Savognu produbljuje upoznavanje Don Bosca i djela Cottolenga. Poziva Don Bosca da otvori školu u dolini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željan jednog radikalnijeg vjerskog iskustva, odlazi 1875. kod Don Bosca u Torino i daje privremene zavjete. U prve dvije godine kao salezijanac, bio je ravnatelj Oratorija Svetog Alojzija u Borgu San Salvariju u Torinu, dok je u studenom 1876. otvorio novi oratorij u Mondovi. Godine 1877. bila su mu povjerena kasna zvanja koje je Don Bosco nazvao „Marijini sinovi“. Divljenje Don Boscu imalo je korijen u temperamentima koji su bili jako slični: poduzetni, apostoli ljubavi, odlučni, poštivani očevi, s velikom ljubavlju prema euharistiji, Gospi i papi. Salezijanska duhovnost i pedagogija bile su osnova za formaciju i misiju budućeg utemeljitelja. U Don Boscovoj školi učio se mirnom i ljubaznom pristupu mladima te preventivnom sustavu. Imao je želju spašavati braću s velikim apostolskim naletom.

Don Guanella i Don Bosco, obojica svećenici i veliki prijatelji, živjeli su u vremenu označenom dubokim promjenama i društvenim neuravnoteženostima; djelovali su kao apostoli ljubavi provodeći cijeli život obvezujući se spašavanju svakog čovjeka i za tvorbu boljeg društva. Duboka povezanost među njima i don Guanellina odanost prema Don Boscu proslavljeni su u molitvi koju don Alojzije piše u mjesečniku Božanske Providnosti, u kolovozu 1908. godine: „Velika duša Don Bosca koja štiti Družbu svojih sinova, sada mnogobrojnih salezijanaca. Svrni svoj milostivi pogled na Institut Božanske providnosti, pruži dobronamjernu zaštitu svima koji pripadaju ovom djelu te svom odanom štovatelju i učeniku. Svećenik Alojzije Guanella.“

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOLITVA

Gospodine Isuse,

Došao si na zemlju da bi svima ponudio Očevu ljubav

Tekst se nastavlja ispod oglasa

te da budeš potpora i utjeha malima i nevoljnima.

Zahvaljujemo ti što si nam darovao Svog vjernog slugu,

svetog Alojzija Guanellu,

kao jeku Božje ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daj da njegov životni primjer

može sjati u svem svijetu na slavu Boga Oca

i na spas kršćanskog naroda.

Po njegovu zagovoru,

daj nam milosti koju molimo…

Daj nam da možemo nasljedovati njegove kreposti:

gorljivu pobožnost prema euharistiji,

bezbrižno povjerenje u Providnost,

ljubav prema najsiromašnijima,

pastoralni žar za tvoj narod,

tako da zajedno s njim možemo primiti nagradu radosti

koju si nam pripremio u Očevoj kući.

Amen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.