24. srpnja 1943. bombardiranje Hamburga – zašto ovaj grad zovu njemačka Hirošima?

Foto: Imperial War Museums

Savezničke vojne snage 1943. godine započeli su Operaciju Gomora (Operation Gommorah), sasvim prikladan kodni naziv za divljačko zračno bombardiranje Hamburga i ubijanje 50.000 civila u tome gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni cilj masovnog bombardiranja trebao je biti uništenje hamburških naftnih rafinerija, brodogradilišta i pristaništa za podmornice. Operacija je trajala 8 dana i 7 noći, a u njoj je korišteno nekoliko taktika, od kojih najviše ‘area bombing’, a to je do tada bio najveći zračni napad u povijesti zrakoplovstva te su ga britanski vojni dužnosnici nakon rata često nazivali ‘njemačkom Hirošimom’.

Najveći dotadašnji zračni napad, koji bi prema svim kriterijima trebao biti svrstan u kategoriju ratnih zločina, osmislio je britanski premijer Winston Churchill, a provele su ga RAF Bomber Command koji je provodio većinom noćne, i USAAF Eighth Air Force koji je provodio dnevne akcije. Prvi napad izveden je u 1 ujutro i trajao je oko sat vremena, a od tada su naleti ogromnih eskadrila, u prosjeku 700 bombardera, bili redovni.

Trećeg dana operacije suho i toplo vrijeme pogodovalo je katastrofi koju se danas pamti kao ‘Feuersturm’ (vatrena oluja). Na već devastirani grad, jer ciljevi u brojnim preletima nisu bili vojni nego civilni objekti, izbačen je veći broj zapaljivih bombi nego je bilo uobičajeno, a to je izazvalo požar s vjetrovima od 240 km/h i temperaturama koje su dosezale 800°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočanstva preživjelih iz te noći su stravična. U tom napadu poginulo je najviše ljudi (više nego u inicijalnom udaru na Hiroshimu), velika većina u skloništima, a kaos u kojem je izgorjelo oko 20 kvadratnih kilometara grada možda najbolje opisuje činjenica da je zbog ogromne temperature gorjeti počeo i asfalt na cestama. Operacija Gomora, koju su saveznici nazivali ‘moralnim bombardiranjem’, prouzročila je smrt najmanje 50 tisuća ljudi, većinom civila, a više od milijun ostavile beskućnicima.

Hamburg je u tih osam dana preletjelo oko 3 tisuće zrakoplova, od kojih je srušeno 440, a izbacili su 9 tisuća tona bombi koje su uništile 250 tisuća kuća i stanova. Britanci su tako, uz velikodušnu američku pomoć, dobili svoju preuveličanu osvetu za njemačko bombardiranje Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.