24. srpnja sveti Charbel – libanonski maronit neraspadnutog i mirisnog tijela čijim su zagovorom su ozdravljene tisuće ljudi!

Foto: javno vlasništvo (commons.wikimedia.org)

Svetac, mistik i pustinjak iz Libanona, iz čijeg groba je izbijalo svjetlo, a nakon ekshumacije iz njegova tijela je tekla neobična tekućina slična kombinaciji znoja i krvi zbog čega su mu mijenjali habit dva puta tjedno. Medicinski stručnjaci su ustvrdili da se radi o nadnaravnom, neobjašnjivom fenomenu. Komadi odjeće kojim se dotaklo tijelo sveca (relikvije), prema svjedočanstvima, bili su uzrokom čudesnih ozdravljenja.

 

Charbel je jedan od rijetkih svetaca uz čiji se život veže znanstveno neobjašnjiv fenomen neraspadljivosti tijela; tijelo se ne raspada, nego iz njega istječe neobična tekućina popraćena određenim mirisom.

Charbelovo je tijelo više puta vađeno iz lijesa, pregledavano i javno izlagano; ukupno je 67 godina ostalo gipko, sve do dana beatifikacije 1965. godine. Ipak, nije to ono što ga čini važnim za Crkvu. Preko 6000 zabilježenih čudesnih ozdravljenja i drugih milosti koje su različite osobe zadobile Charbelovim zagovorom velik su znak prije svega kao nutarnja promjena u kojoj čovjek, uhvaćen u teškoće vlastite egzistencije, biva taknut i preobražen djelovanjem Boga koji je konkretno, ovdje, tu.

Svećenika redovnika Libanonca Charbela Machlufa proglasio je papa Pavao VI. blaženim 5. prosinca 1965., a svetim 9. listopada 1977. godine. Brojna obraćenja postignuta su njegovim zagovorom. Veliki je zaštitnik obiteljske molitve i časti se kao Svetac mira. Danas je iznimno štovan u cijelom katoličkom svijetu od Meksika preko Brazila do Australije.

 

Tko su maroniti kojima je pripadao sveti Libanonac?

Kršćanska crkva Istoka (Libanona) nikada se nije odvojila od Petrove Stolice. Maroniti su jedni od sjedinjenih Istočnih Crkava, kojima je biskupijski poglavar, Patrijarh, stolovao neko vrijeme u Antiohiji. Oni imaju svoje istočne obrede, a čuvaju čistoću Vjere i Sakramenata. Ime im potječe od pustinjaka Marona koji je umro na glasu svetosti u petom stoljeću, prije 423. godine.

Maroniti su tijekom povijesti teško trpjeli u progonima od muslimana, koji su često provaljivali da pljačkaju, ubijaju i odvode u ropstvo. Za samu Crkvu Maronita značajna je ličnost Šar Allia, koji je bio izabran za biskupa u Beyrutu 1716. godine. Ivana Marona drže utemeljiteljem Maronitske Crkve, a Šar Alli je bio reformator posebno u odnosu na ustrojstvo samostana.

 

Čudesno neraspadnuto tijelo libanonskog sveca svetog Charbela:

 

Katolički sveci čija su tijela ostala neraspadnuta:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr