25. listopada 1991. Zločini srpske vojske – masovna grobnica s 208 tijela ubijenih Hrvata

Foto: Getty Images

U Tordincima su pokapani ubijeni Hrvati iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ) tako da je u selu pronađena masovna grobnica s 208 ubijenih Hrvata. Uz ove zločine povezivalo se ime bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, godinama bliskog Aleksandru Vučiću i Vojislavu Šešelju, pa je protiv njega podnesena 2016. kaznena prijava DORH-u.

Osim što je poznato po slavnoj bitci za Tordince 25. listopada 1991., u ovom selu nalazi se najveća masovna grobnica iz Domovinskog rata s 208 tijela ubijenih Hrvata.

U samim Tordincima je tih dana ubijeno dvadeset i dva civila, a jedan dio Hrvata je odveden u logor Begejce u Srbiju. U Tordincima su pokapani ubijeni Hrvati iz cijele tordinačke župe (Tordinci, Antin, Ćelije, Korođ) tako da je u selu pronađena masovna grobnica s 208 ubijenih Hrvata.

Oni su bili bačeni bez ukopa u jamu s uginulim životinjama. U Antinu je pronađena jama sa sedamnaest ubijenih Hrvata, u Ćelijama jama s trideset i dva Hrvata i u Korođu s četvero civila.

Grobnicu je otkrila ruska bojna UNPROFOR-a u ožujku 1992. godine.

Poznato je da je u vrijeme ovih zločina u župi Tordinci (mjesto Antin) kao pripadnik četničkih dobrovoljaca ratovao i bivši srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nikada nije posve razjašnjena njegova uloga u događanjima u Tordincima i okolici gdje je tih dana pobijen veliki broj ljudi.

Tomislav Nikolić je čak kazneno prijavljen za ratni zločin u Hrvatskoj. Dana 19. veljače 2016. kaznenu prijavu protiv Nikolića Državnom odvjetništvu podnijela je udruga “Istinom protiv laži” za ratni zločin koji je počinjen u malom slavonskom selu Antinu.

“Tomislav Nikolić je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovale i paraformacijske postrojbe, takozvani ‘Beli orlovi’ kao dio vojnog krila Srpske radikalne stranke čiji je bio potpredsjednik, krajem listopada ili početkom studenoga 1991. godine, pri obilasku te paraformacije, u mjestu Antin, izvršio ratni zločin. Naime, nakon što je slavio, uz objedovanje, piće i pjevanje četničkih pjesama, a da bi dokazao svoje velikosrpstvo, uzeo je od jednog pripadnika te formacije automatsku jurišnu pušku marke AK-47. te istom ustrijelio najmanje deset starijih zarobljenih osoba (civila), a nakon toga ih nogom gurao u obližnji bazen”, stoji u priopćenju udruge koje potpisuje predsjednica udruge Željana Vrkić, piše Glas Slavonije.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr