25. siječnja 1925. Ivan Vučetić – Hrvat iz Hvara izumio daktiloskopiju u Argentini!

Javno vlasništvo (wikipedia.org)

Na današnji dan 1925. godine umro je Ivan Vučetić, Hrvat koji je izumio daktiloskopiju. Izumitelj je rođen u mjestu Hvar 1858. godine, koji mu se prije dvije godine odužio bistom u središtu mjesta.

Daktiloskopija je suvremena, najsigurnija i najraširenija metoda utvrđivanja identiteta osoba na temelju papilarnih linija (ispupčenja koja tvore vijuge raznih šara na površini unutarnje strane prstiju, dlanova i tabana).

Foto: Hhgygy / wikipedia

Ivan Vučetić je 1884. emigrirao u Argentinu gdje se zaposlio u Središnjem policijskom uredu i ubrzo postao voditelj Odjela za statistiku. Prema Hrvatskoj enciklopediji Vučetić je prvi spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju radi identifikacije te ga počeo primjenjivati. Službu za identifikaciju osnovao je u La Plati, a njegov desetoprstni sustav identifikacije, nazvan argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902., a potom na nesreću kriminalaca i u drugim zemljama. Vrijednost njegova sustava je u jednostavnosti i širokim mogućnostima praktične primjene.

Slikovni rezultat za daktiloskopija

Photo: en.wikipedia.org

 

U La Plati je 1923. otvoren Policijski muzej Juan Vucetich, a zagrebački Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a Hrvatske od 1977. nosi njegovo ime.

U gradskom parku u Hvaru nalazi se mozaik “Otisak prsta” umjetnice Tonke Alujević, te Vučetićeva bista, rad kipara fra Joakima Jakija Gregova s natpisom „Ivan Vučetić, Foranin, 1858 – 1925, izumitelj daktiloskopije koji je po prstu pripozna čovika”. Rođen je na Hvaru 20. srpnja 1858. a umro je u Doloresu 25. siječnja 1925.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr