25. siječnja 2000. Višegrad – masovni četnički zločini obavijeni velom šutnje u svakom ratu

Foto: commons.wikimedia.org

“Četnički pokret bio je prožet najbrutalnijim velikosrpskim nacionalizmom i imao je sve karakteristike fašističkog pokreta”, ističe Zdravko Dizdar koji je napisao knjigu ‘Prešućivani četnički zločini’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od Balkanskh ratova četnici su bili poznati kao najveći zločinci.  U II. svjetskom ratu i u ratovima 90-ih, četnici čine masovne zločine u istim mjestima i područjima nad pripadnicima istog naroda – Hrvatima i muslimanima. Jedno od mjesta koje je teško stradalo od ruke četnika 1943. je Višegrad (NDH). Istu sudbinu od  četnika Višegrad (BiH) doživljava i 1992. godine.

Danas se u Srbiji ovi najgori zločinci – četnici – javno slave kao borci za slobodu i antifašisti, a čak je donedavni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio ustoličen na to mjesto kao četnički vojvoda.

Dana 25. siječnja 2000. pripadnici SFOR-a u Višegradu uhapsili četnika Mitra Vasiljevića,o ptuženog za ratni zločin tokom rata u BiH. Osuđen je na 15 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena na području Višegrada (BiH). Nakon dvije trećine odslužene zatvorske kazne u ožujku 2010. pušten na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pokolji uz rijeku Drinu

Pokolj u Višegradu bio je ratni zločin kojeg su počinile srpske vojne postrojbe na početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. kada je započeo cijeli niz etničkog čišćenja i masovnih ubojstava bošnjačkih civila u Višegradu, ali i uz cijelu rijeku Drinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama, iz okolice Višegrada protjerano je oko 14.000 Bošnjaka, a Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) registrirao je čak 1.760 žrtava zločina u nevelikom Višegradu, od čega 100-tinjak ubijene djece. Četnici nisu ni djecu štedjeli u svojim patološkim i mrziteljskim pohodima u ostvarenju želje za etnički čistom BiH.

Pokolji muslimana uz Drinu završili su tek 1995. godine i to genocidom u Srebrenici, tako da je istočna Bosna i Podrinje najveće stratiše u ratu u BiH: Srebrenica, Višegrad, Foča, Zvornik, Žepa i druga mjesta naseljena muslimanskim stanovništvom.

Jednako tako ovo područje je stradalo i u NDH, kada su već u prosincu 1941. počeli četnički pokolji na samoj granici NDH i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina o prošlosti je jedini lijek

Istina i suočavanje s prošlošću su jedini lijek. Ni danas, kada se još otkopavaju masovne grobnice Bošnjaka, kod brojnih Srba u gornjem Podrinju i cijeloj Republici Srpskoj nema vidljivog kajanja za strašne zločine.

Ubijanja u ovom dijelu Bosne provođena su danima i mjesecima, a imaju jasna obiljžja genocida. Rijeka Drina je najveća masovna grobnica muslimana u ratu u BiH, a to je bila i u Drugom svjetskom ratu kada je ovaj kraj stradao kao krajnja istočna granica NDH, u koji su se zbog blizine Srbije ubacivali brojni koljači s teritorija te države. Osobito nakon propasti tzv. Užičke republke krajem 1941. iz Srbije u NDH prelazi veliki broj četnika s ciljem uništenja muslimana i Hrvata, te uništenja NDH i stvaranja Velike Srbije na granici Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Četnički pokolji su u oba rata bili najveći upravo na području uz rijeku Drinu: Višegrad, Foča, Goražde, Srebrenica, Čajniče, Zvornik, Vlasenica, Rogatica  i druga mjesta bila su svjedokom genocida Srba nad Muslimanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski institut za povijest objavio je opsežno znanstveno djelo ´Prešućivani četnički zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1941 – 1945.´ Zdravka Dizdara, koji istražuje povijest Drugoga svjetskoga rata na području NDH.

Od 1941. do 1945. samo u današnjoj BiH je bilo osnovano čak 14 četničkih korpusa, 76 brigada i dvije pukovnije te je kroz njih prošlo sto tisuća naoružanih pripadnika četničkog pokreta, koji su sijali smrt od Drine do Grahova.

 

NDH – veliko stratište Hrvata i muslimana ubijenih u masovnim pokoljima četnika

Po Dizdarovim istraživanjima od četničkih progona i pokolja u samo BiH, tada dio NDH, u Drugom svjetskom ratu izbjeglo je oko 100.000 Hrvata i više od 200.000 Muslimana. Tako je nakon pokolja Hrvata u istočnoj Hercegovini u ljeto 1942. s područja lijeve obale Neretve izbjeglo 26.000 Hrvata, a nakon pokolja Muslimana u Višegradu u rujnu 1943. iz Podrinja je od četničkog nasilja izbjeglo više od 100.000 ljudi.

Po  rezultatima istraživanja Zdravka Dizdara četnici su u BiH ubili oko 45.000 Hrvata i muslimana, opljačkali, spalili i razorili na desetke tisuća domova, a potpuno uništili oko 300 sela i manjih gradova, velik broj katoličkih crkava i muslimanskih džamija.

“Četnički pokret bio je prožet najbrutalnijim velikosrpskim nacionalizmom i imao je sve karakteristike fašističkog pokreta”, ističe Zdravko Dizdar.

Osim u NDH, četnici su u II. svjetskom ratu počinili brojne zločine nad muslimanima u Srbiji i Crnoj Gori u mjestima Pljevlja, Prijepolje, Bijelo Polje, Novi Pazar, Sjenica i druga. Ta mjesta su teško stradala od četnika i u Balkanskim ratovima i I. svjetskom ratu, a ubijanje muslimana u ovim dijelovima potrajalo je i od 1918.-1923. godine dok je Jugoslavija postojala mirnodopski čak pet godina. Zbog svih tih zločina sandžački muslimani su 1941. godine tražili da budu izdvojeni iz Srbije i priključeni NDH, te je u Zagreb zbog toga čak došla delegacija iste godine.

Najbolnija stvar od svega je to da se o četničkim zločinima u Jugoslaviji i danas u Hrvatskoj i BiH jako malo zna, premda su to zločini s obilježjem genocida. Recimo, puno se više zna i piše o, ipak ograničenom, ratu između Hrvata i muslimana u BiH, nego o stratištima kao Višegrad gdje je ubijeno više od 100 malodobne djece. Nije Srebrenica jedino mjesto pokolja, Podrinje je puno malih Srebrenica i plača majki za svojim sinovima i kćerima i 1941. i 1992. godine.

Nažalosti i nevjerojatno, danas se u Srbiji ovi zločinci i koljači slave kao antifašisti i borci za slobodu čak od strane državnog vodstva Srbije, a hrvatska politika nikada nije zbog toga pokazala niti najmanju zabrinutost ili dala bilo kakvu službenu primjedbu (niti glede pristupnih pregovora u EU).

Na drugoj stani, paradoks je da iz Srbije koja je rehabilitirala četnike neprestano dolaze optužbe iz redova najviših političkih, pa i ckrvenih dužnosnika o tzv. hrvatskoj genocidnosti, kardinalu Stepincu, ustašizaciji, Jasenovcu, Domovinskom ratu, hrvatskim generalima (Gotovina, Krstičević), Oluji. HOS-ovcima, Katoličkoj Crkva, a hrvatska Vlada samo –  šuti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.