26. rujna 1501. Džore Držić – stric slavnog Marina Držića bio je katolički svećenik i prvi hrvatski dramaturg

Foto: www.muzej-marindrzic.eu

U dublinskom rukopisu iz 1963.  pronađena je pastirska ekloga Radmio i Ljubmir, napisana krajem 15. stoljeća. To je prvo hrvatsko dramsko djelo svjetovnog karaktera, stoga se Džore Držić može smatrati i začetnikom moderne hrvatske drame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džore Držić rođen je u Dubrovniku 1461., što znači da je bio suvremenik slavnih Leonarda da Vincija i Michelangela Buonarottija. Bio je katolički svećenik, prvi hrvatski dramaturg i poznati renesansni pjesnik, te ujedno i stric slavnog Marina Držića.

Na današnji dan 26. rujna 1501. umro je katolički svećenik, dubrovački pjesnik i prvi hrvatski dramaturg Džore Držić. Bio je i rektor crkve Svih svetih u Dubrovniku, kao i kancelar dubrovačkog kaptola.

Naime, u dublinskom rukopisu iz 1963.  pronađena je pastirska ekloga Radmio i Ljubmir, napisana krajem 15. stoljeća. To je prvo hrvatsko dramsko djelo svjetovnog karaktera, stoga se Džore Držić može smatrati i začetnikom moderne hrvatske drame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoje doba, koje je pripadalo renesansi, Džore Držić je pisao lirske pjesme ljubavne tematike. Pri tome je njegov stav prema ljubavi bio često melankoličan i kontemplativan, a ljubavne su mu pjesme sadržavale i religiozne motive.

Zanimljivo je da je on bio stric slavnog hrvatskog renesansnog komediografa Marina Držića.

Džore i Marin bili su dubrovački pučani, što znači da nisu mogli sudjelovati u političkoj upravi Dubrovačke Republike jer je ona je bila rezervirana za pripadnike dubrovačke vlastele tj. plemiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.