26. rujna 1501. Džore Držić – stric slavnog Marina Držića bio je katolički svećenik i prvi hrvatski dramaturg

Foto: www.muzej-marindrzic.eu

U dublinskom rukopisu iz 1963.  pronađena je pastirska ekloga Radmio i Ljubmir, napisana krajem 15. stoljeća. To je prvo hrvatsko dramsko djelo svjetovnog karaktera, stoga se Džore Držić može smatrati i začetnikom moderne hrvatske drame.

Džore Držić rođen je u Dubrovniku 1461., što znači da je bio suvremenik slavnih Leonarda da Vincija i Michelangela Buonarottija. Bio je katolički svećenik, prvi hrvatski dramaturg i poznati renesansni pjesnik, te ujedno i stric slavnog Marina Držića.

Na današnji dan 26. rujna 1501. umro je katolički svećenik, dubrovački pjesnik i prvi hrvatski dramaturg Džore Držić. Bio je i rektor crkve Svih svetih u Dubrovniku, kao i kancelar dubrovačkog kaptola.

Naime, u dublinskom rukopisu iz 1963.  pronađena je pastirska ekloga Radmio i Ljubmir, napisana krajem 15. stoljeća. To je prvo hrvatsko dramsko djelo svjetovnog karaktera, stoga se Džore Držić može smatrati i začetnikom moderne hrvatske drame.

U svoje doba, koje je pripadalo renesansi, Džore Držić je pisao lirske pjesme ljubavne tematike. Pri tome je njegov stav prema ljubavi bio često melankoličan i kontemplativan, a ljubavne su mu pjesme sadržavale i religiozne motive.

Zanimljivo je da je on bio stric slavnog hrvatskog renesansnog komediografa Marina Držića.

Džore i Marin bili su dubrovački pučani, što znači da nisu mogli sudjelovati u političkoj upravi Dubrovačke Republike jer je ona je bila rezervirana za pripadnike dubrovačke vlastele tj. plemiće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr