26. studenog 2006. umrla Ana Rukavina – osoba koja je pokrenula hrvatsku plemenitost

ana rukavina snimka zaslona

Na današnji dan 26. studenog 2006. umrla je u 29. godini života Ana Rukavina, hrvatska novinarka. Nakon njezine smrti osnovana je „Zaklada Ana Rukavina“ koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život!“, dvije riječi za koje je mlada novinarka rekla da sadrže sve njezine želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuti potresnim Aninim pismom Hrvati su ponovno pokazali koliko su spremni pomoći u nevolji. Velikim brojem upisa u Registar pokazali su da svjesnost da to može značiti nekome drugome – život! Humanost i čovjekoljublje hrvatskog čovjeka tako je ponovno, usprkos često namjerno poticanoj drugačijoj javnoj percepciji dijela medija, došlo do izražaja.

Dobro se nikada ne može potpuno sakriti.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, tijekom 9 godina Registar donora je s početnih 150 povećan na trenutnih 49.932 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi potencijalni darivatelji iz Hrvatske doprinose i oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Rukavina posmrtno je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, a Zakladi Ana Rukavina dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za promicanje humanitarnih vrijednosti, poticanjem aktivnosti za osnivanje i rad Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i Banke matičnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.