27. listopada 1941. Brajići (Srbija) – sastanak i sporazum Josipa Broza Tita i Draže Mihajlovića

Izvor: hrvatski-fokus.hr

Na današnji dan, 27. listopada 1941., na inicijativu Josipa Broza Tita održan je sastanak četnika i partizana na najvišem nivou. Na tom sastanku četnici i partizani sklopili su sporazum o zajedničkoj borbi. Partizansku delegaciju zastupali su Josip Broz Tito, Mitar Bakić i Sreten Žujović, a četničku Draža Mihajlović, Dragiša Vasić, četnički potpukovnik Dragoslav Pavlović i kapetan Milorad Mitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova suradnja četnika i partizana bila je brižljivo skrivana od 1945. sve do današnjih dana. Ta suradnja je došla do punog izražaja za vrijeme Domovinskog rata gdje su pod istim stijegom jurišali petokraka i kokarda protiv golorukog hrvatskog naroda.
Zanimljivo da je Tito tražio posredničku ulogu Britanaca. On je tražio da razgovorima bude prisutan i britanski oficir za vezu Bill Hudson, ali je Mihajlović to odbio, pa je Hudson cijelo vrijeme sjedio u drugoj sobi.

Razgovori u Brajićima bili su pokušaj da se organizira zajednička partizansko-četnička komanda. Sklopljen je tek privremeni sporazum. Tito je podnio Mihajloviću pismene prijedloge u 12 točaka zajedničke borbe, od kojih četnički predstavnici nisu prihvatili: zajedničku oružanu borbu protiv neprijatelja, zajedničko opremanje i snabdijevanje partizanskih i četničkih jedinica, stvaranje zajedničke narodne vlasti na oslobođenom teritoriju kao ni dragovoljnu mobilizaciju.
Po ostalim točkama sporazum je postignut.

Na sastanku je načelno dogovoreno održavanje statusa quo u međusobnim odnosima i sugerirano izbjegavanje sukoba, dok se partizanska strana obvezala ispuniti određene isporuke četničkoj strani (1.200 pušaka, municiju i izvjesna novčana sredstva).
Inače, u svim pregovorima (kojih je bilo više) između partizanskog i četničkog pokreta uvijek je sporno pitanje bilo organizacija vlasti na oslobođenom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno po sklapanju sporazuma, partizanski Vrhovni štab je četničkoj strani isporučio 500 pušaka i 24.000 puščanih metaka, a četničkoj komandi u Požegi 5.000 kg žita.

Ova sramotna suradnja četnika i partizana na najvišoj razini dugo je bila sakrivana od javnosti, a i dan danas hrvatska javnost malo zna o tome. Nadamo se da će hrvatska historiografija otkriti javnosti sve detalje suradnje četnika i partizana u II. svjetskom ratu, zbog istine, demistifikacije događanja od 1941. do danas, a sve zbog boljeg razumijevanja današnjih događanja na bivšim jugoslavenskim prostorima.

Slična suradnja jedinica JNA sa komunističkim i partizanskim znakovljem (zvijezdom petokrakom) i četničkim znakovljem (kokardama) još je bolje uspostavljena i realizirana za vrijeme agresije Srbije na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.