27. listopada 1986. Assisi – zajednička molitva za mir 12 vjera svijeta

Na poticaj jednog od najvećih papa u povijesti Crkve svetog Ivana Pavla II. održana je prva zajednička molitva svjetskih vjera u rodnom gradu svetog Franje, Assisiju. Bio je to ekumenski susret prvoklasnog značenja, a izvanredno je važno i to što je zajednička molitva upućena u korist mira u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 27. listopada 1986. održan je na poticaj pape sv. Ivana Pavla II. prvi zajednički molitveni sastanak različitih vjera u talijanskom gradu Assisi. Taj grad u središnjoj Italiji, u pokrajini Umbriji, poznat je kao rodno mjesto svetog Franje Asiškog. Onamo su došli predstavnici 12 svjetskih religija kako bi zajednički molili. Bio je to ekumenski susret prvoklasnog značenja, a izvanredno je važno i to što je zajednička molitva upućivana u korist mira u svijetu.

Sudjelovalo je 50 predstavnika kršćanskih crkava i 60 predstavnika ostalih svjetskih religija. „Pozivam cijeli svijet“, rekao je tada Papa, „na savjesno spoznavanje opasnosti po mir i na postojanje drugačijeg načina za promicanje mira, a koji nije samo rezultat pregovora i političkih i ekonomskih kompromisa.“

Između 12 svjetskih religija, svi su kršćani bili predstavljeni kao jedinstvena cjelina. Ostalih 11 zastupljenih religija bile su: islam, židovstvo, budizam, hinduizam, šintoizam, zoroastrizam, sikhizam, džainizam, bahaizam, rissho-koseikai i tradicionalne religije Afrike i Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je osobno dočekao i pozdravio sve uzvanike. Svi su sjeli u baziliku u Assisiju oko slavne Porcijunkule – crkvice usko vezane uz život svetog Franje. Papa Ivan Pavao II. imao je jednak stolac kao i svi ostali. Odmah lijevo do pape sjedio je Dalaj Lama, a do njega šeik Muhamed Nazir al-Abudi iz Saudijske Arabije kao predstavnik islama. Desno do pape sjedio je metropolit Metodije kao predstavnik carigradskog patrijarhata, a do njega nadbiskup Canterburyja Robert Runcie kao najviša crkvena osoba Anglikanske crkve.

U zaključku govora papa je zahvalio Bogu sljedećim riječima: „Zahvaljujem Bogu, Ocu Isusa Krista, za ovaj dan milosti za svijet, za svakoga od vas, i za sebe. Činim to riječima pripisanim svetomu Franji: ‘Gospodine, učini od mene oruđe svoga mira. Gdje je mržnja, da nosim ljubav. Gdje je uvreda, da nosim oproštenje. Gdje je sumnja, da nosim vjeru. Gdje je očaj, da nosim nadu. Gdje je mrak, da nosim svjetlost. Gdje je tuga, da nosim radost.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.